Pritvor bez sudskih postupaka

U izraelskim zatvorima je od 1967. godine umrlo 226 pritvorenih Palestinaca, a trenutno se nalazi najmanje 4.500 palestinskih zatvorenika.

Izraelske snage su od okončanja bliskoistočnog rata iz 1967. godine uhapsile najmanje milion Palestinaca, a uglavnom im se na teret stavljalo da su sigurnosna prijetnja po Izrael.

“Među Palestincima koje su izraelske snage lišavale slobode je bilo i oko 17.000 žena i oko 50.000 maloljetnika“, navodi se u saopćenju palestinske Komisije za pitanja zatvorenika.

U saopćenju te nevladine organizacije se, također, navodi da je u tom periodu Izrael naredio administrativni pritvor za više od 54.000 Palestinaca.

To podrazumijeva da izraelske vlasti mogu produžavati pritvor bez pokretanja ikakvih sudskih postupaka protiv pritvorenika.

Psihičko i fizičko zlostavljanje

“U izraelskim zatvorima je od 1967. godine umrlo 226 pritvorenih Palestinaca“, navodi se u izvještaju, prenosi Anadolija.

Također se navodi da je velika većina palestinskih pritvorenika pretrpjela neki vid psihičkog ili fizičkog zlostavljanja.

U izraelskim zatvorima se trenutno nalazi najmanje 4.500 palestinskih zatvorenika, među kojima je 41 žena, 140 maloljetnika i 440 administrativnih pritvorenika.

Izrael je tokom rata 1967. godine okupirao Zapadnu Obalu, Istočni Jerusalem (Al-Quds), sirijsku Golansku visoravan te egipatski poluotok Sinaj.

Egiptu je mirovnim sporazumom iz 1979. godine vraćen poluotok Sinaj, a izraelska okupacija u drugim regijama i dalje traje.