Sramotno poglavlje u historiji

U Kanadi otkrivena grobnica sa posmrtnim ostacima 215 domorodačke djece na lokaciji nekadašnje internatske škole na jugu zemlje.

Kanadska zajednica starosjedilačkih naroda uputila je zahtjev da se širom države organizuju potrage za masovnim grobnicama starosjedilaca nakon otkrića jedne takve grobnice sa posmrtnim ostacima 215 domorodačke djece na lokaciji nekadašnje internatske škole na jugu kanadske provincije Britanska Kolumbija, koja je osnovana sa zadatkom da asimiluje djecu, objavio je BBC a prenosi Tanjug.

U masovnoj grobnici su otkrivena tijela učenika škole za domorodačku djecu u blizini grada Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara, saopšteno je iz lokalne domorodačke zajednice, objavio je ranije britanski The Guardian.

Neki od pronađenih ostataka pripadaju djeci od tri godine, ali uzroci i vrijeme njihove smrti još nisu poznati.

Šestogodišnja istraga

Ta škola je pod pokroviteljstvom Rimokatoličke crkve aktivno radila od 1890. sve do 1978. godine.

Šestogodišnja istraga kanadskog internatskog sistema, kroz koji je prošlo najmanje 150.000 domorodačke djece nasilno odvajane od svojih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj sistem, koji je u međuvremenu ukinut, predstavljao “kulturni genocid” u kome su emocionalno, pa i seksulano zlostavljanje bili veoma rasprostranjeni, kao i prisilni rad.

U dokumentima se pominje da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a mnogi su i umrli.

Ovo otkriće premijer Justin Trudeau je nazvao potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u historiji Kanade i dao je riječ da će pružiti svu neophodnu pomoć u istrazi.

“Kao otac mogu samo da zamislim kako bih se osjećao da mi neko oduzme moju djecu. Kao premijer sam šokiran sramotnom politikom koja je otimala djecu starosjedilačkih naroda iz njihovih zajednica”, izjavio je Trudeau.

Širom Kanade ogorčeni građani su ostavljali dječije cipelice na gradskim lokacijama u znak sjećanja na stradalu djecu.