Londonska policija je oduzela pet miliona funti, što iznosi 5,8 miliona eura, u gotovini. To se desilo nakon što im je bio sumnjiv muškarac jer je teško nosio kese u kojima je bila velika količina novca.

Policajci su 5. juna prošle godine novac pronašli kod 36-godišnjeg Ruslana Shamsutdinova. Uočen je dok je nosio novac u blizini svog automobila, a nakon toga su ga policajci zaustavili.

Pretragom stana je utvrđeno da je riječ o pranju novca u iznosu od pet miliona funti.

"Kao dio duge akcije protiv kriminalnih aktivnosti vezanih s oružjem i velikim količinama droge klase A, zaplijenjeno je više od pet miliona funti u gotovini. Ovo je najveća pojedinačna zapljena novca i vjerujemo da je ovo jedna od najvećih zapljena na nacionalnom nivou ikada", izjavio je detektiv Jason Prins.

Napomenuo je da je organizovani kriminal jedan od najvećih uzroka nasilja na ulicama, te da se njime generiše najviše novca. S obzirom na prethodno navedeno, poručio je da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet broj jedan. Ukazao je da oduzimanje ovog novca predstavlja veliki udarac na kriminalne grupe.

Osim Shamsutdinova, osuđeni su 46-godišnji Sergejs Auzins i 35-godišnji Serwan Ahmadi i to nakon što su se izjasnili krivima. Shamsutdinov je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora, Auzins na tri godine i četiri mjeseca zatvora, a Ahmadi na godinu i osam mjeseci zatvora, kao i to da mora neplaćeno raditi 150 sati, prenosi CNN.