Ekvador

Radnici jedne firme za isporuku voća i povrća kod njemačkog Erdinga bacili su u kontejner za biootpad karton bio banana iz Ekvadora, jer je u njemu bila premala količina banana. No, nisu znali da su među trulo voće bacili i sedam paketa s kokainom vrijednim oko milion eura.

Naime, manjak banana nastao je upravo zbog toga što su se u donjem dijelu kartonske kutije nalazili paketi s kokainom. Međutim, radnici koji su pregledavali pošiljku, kada su uočili da je u kartonu premalo banana te da sadržaj ne odgovara propisanim normama, jednostavno su odbacili cijeli karton u biootpad ne pridajući posebnu pažnju ostalim predmetima u kutiji, paketima s kokainom omotanima ljepljivom trakom.

Desilo se to 9. maja, ali neto je sutradan ipak upozorio nadređene u firmi na sumnjivi sadržaj. Uprava firme 10. maja odmah je o tome obavijestila istražitelje zajedničke grupe za borbu protiv krijumčarenja droge Carinske ispostave München i bavarskog Pokrajinskog kriminalističkog ureda, koji su u kontejneru za biootpad među bananama i trulim grožđem pronašli devet paketa s ukupno 4,5 kilograma kokaina.

Istražitelji su ustanovili da je odbačena kutija jedna od ukupno 1150 kutija iz pošiljke bio banana koja je stigla iz Ekvadora, prvo brodom do Nizozemske, a potom kamionom do skladišta logističke firme, odnosno njena trgovačkog i uslužnog centra za svježe voće kod Erdinga. Trećinu pošiljke istražitelji su pronašli u skladištu centra, te su provjerili sadržaj kartonskih kutija, piše Jutarnji.

Ostali kartoni u međuvremenu su isporučeni supermarketima, njih 20, po cijeloj Bavarskoj. Ni pretrage u skladištu ni mjere provedene po supermarketima kojima su bio banane iz ove pošiljke isporučene nisu dovele do daljnjeg pronalaska droge.

Kokain je pronađen u obliku prešanih pločica i visoke je čistoće te se prije prodaje krajnjim korisnicima dodavanjem tzv. punila mogao trostruko povećati, navodi se u saopćenju Carinskog ureda München. Vrijednost kokaina u uličnoj prodaji procijenjena je na oko milion eura.

Inače, proteklih godina u Bavarskoj, ali i u drugim njemačkim pokrajinama, došlo je do cijelog niza zapljena kokaina, nakon što su radnici raznih skladišta i supermarketa pronalazili pakete s bijelim prahom u netom isporučenim kutijama s bananama. Tako je policija ukupno zaplijenila stotine kilograma te droge.