Predsjednik Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako cijeli svijet treba da zna pravo lice terorističke države Izrael.

Erdogan je prisustvovao svečanom otvaranju sedme dionice autoputa "Sjeverno Mramorje" (Kuzey Marmara Otoyolu – KMO), a u obraćanju je istakao da je time završena izgradnja tog izuzetno važnog autoputa koji spaja Istanbul sa industrijskim centrima u Kocaeliju i Sakaryi, ali predstavlja i autoput koji spaja Aziju i Evropu.

- Završili smo sve dionice ovog autoputa. Mramorna regija je jedna od najfrekventnijih kada su u pitanju potencijali prirasta stanovništva, razvoja proizvodnje, trgovine i turizma i tu regiju ćemo ukrasiti ovakvim autoputem - kazao je Erdogan.

Riječ je o autoputu čija izgradnja je počela 2013. godine. Prvobitno je projektovan u dužili od 398,4 kilometra, a potom mu je dodana i još jedna 45 kilometara duga dionica.

Erdogan je kazao da će taj autoput Turskoj donijeti višestruke dobiti, a prvenstveno uštede vremena, novca i goriva, a da se procjenjuje da će godišnja emisija karbona biti smanjena za 351.000 tonu.

Ističući kako je riječ o investiciji vrijednoj 1,7 milijardi dolara, Erdogan je kazao da novootvorena dionica predstavlja i spojnicu sa velikim trospratnim tunelom koji će biti građen u Istanbulu.

On je kazao da je u toku i gradnja velikog mosta Canakkale 1915 čija impozantna silueta ne ostavlja ravnodušnim.

- Uskoro ćemo postaviti temelje i početi gradnju prvog mosta i u okviru projekta gradnje Kanala Istanbul koji će biti djelo koje će zasigurno ostaviti trag u historiji i biti još jedan izvor ponosa naše zemlje - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom govorio o situaciji u Palestini i napadima koje su izraelske snage izvodile na Gazu u proteklih 11 dana.

On je poručio da će Turska i dalje podržavati palestinsku borbu i cijelom svijetu govoriti istinu o Izraelu i njegovim obespravljivanjima Palestinaca.

- Palestina nas čeka, ne zaboravite to - poručio je Erdogan.

Podsjetivši na jučer održanu posebnu sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o dešavanjima u Palestini, Erdogan je kazao da je sa te sjednice glasno poslana poruka o procesu izraelske okupacije palestinske teritorije koji traje od 1947. godine.

- Cijeli svijet treba znati pravo lice terorističke države Izrael - poručio je Erdogan i dodao da posebno poziva mlade da shvate ko je zapravo Izrael.

Erdogan je također kazao da svi potlačeni u svijetu čekaju dan izdizanja snažne Turske.

Anadolija