Nisu pronađeni dokazi

Maloljetnik (16) osumnjičen da je učestvovao u terorističkom napadu, 2. novembra, 2020. godine u Beču, juče je pušten iz pritvora, prenosi Reporteri.

„Poslije terora u Beču, u kojem je K.F. (20) ubio četiri i ranio 23 osobe u centru Beča, neki osumnjičeni su privedeni. Jedan od njih, 16-godišnji građanin Kosova, pušten je iz pritvora u utorak popodne“, piše austrijski ’Die Presse’.

U tekstu se dodaje da se sumnjalo da je maloljetnik član terorističke grupe ’Islamska država’ (napadač na koga je policija pucala takođe se sumnjalo da je član ISIS-a) i da je umiješan u napad.

Međutim, istraga je stala jer kako se navodi nisu uspjeli da "otključaju mobilni telefon osumnjičenog", te da nisu pronađeni dokazi čak ni da je saučesnik.

„Sumnja u njegovu umješanost nije potvrđena", navodi se u odluci sudskog vijeća sastavljenog od trojice sudija Regionalnog višeg suda u Beču, prenosi „Die Presse“.

Kako taj list prenosi maloljetniku koji je nakon šest mjeseci pušten iz pritvora, iako se sumnja da je i dalje član ISIS-a i dalje prijeti kazna od pet godina zatvora ukoliko se dokaže da je pripadnik pomenute terorističke organizacije.

Pravni zastupnik Phillip Wolm izjavio je da je sumnja u umješanost u teroristički akt u Beču otklonjena.

„Mjere koje maloljetnik mora da ispoštuje su da da živi sa roditeljima (u Beču). Kontakt sa njegovim bratom, za kojeg se takođe sumnja da je pripadnik islamskih organizacija, dozvoljen je samo u prisustvu nadzornika iz Savjetovališta za ekstremizam. Mora biti prisutan kad god ga tužilaštvo pozove“, rekao je Wolm.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri