ŽESTOKE REAKCIJE JAVNOSTI

Izraelske zastave, postavljene na zgrade institucija u Austriji u znak solidarnosti s Izraelom, uklonjene su zbog žestokih reakcija javnosti, javlja Anadolija.

Izraelske zastave, koje su prethodnih dana postavljene na zgradama Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, danas su spuštene bez bilo kakvog pojašnjenja.

Tvrdeći da je takav postupak u suprotnosti s načelom neutralnosti, brojne nevladine organizacije, udruženja, akademski radnici i političari reagovali su snažno na otvorenu podršku premijera Sebastiana Kurza jednoj od zaraćenih strana u regiji podizanjem izraelske zastave na zgradu Vlade.

Kurz je 14. maja objavio na Twitteru da je izraelska zastava postavljena na zgradu Vlade u znak solidarnosti s Izraelom.

Otvorena podrška Kurza Izraelu, koji je prethodnih dana intenzivirao napade na Palestinu, izazvala je reakcije brojnih država, posebno Turske. Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze pod opsadom porastao je na 213. Među poginulima se nalazi i 61 dijete, 36 žena, dok je 1.442 ljudi ranjeno tokom izraelske ofanzive.

Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu u kojoj živi oko dva miliona stanovnika.