Proklinjem tu državu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je solidarnost austrijske vlade s Izraelom koja se sukobi sa Hamasom i pri tome posegnuo za "teškim riječima".

"Proklinjem austrijsku državu. Vjerovatno žele da muslimani plate cijenu genocida nad Jevrejima", rekao je Erdogan, a prenosi austrijski Der Standard.

Naime, savezni kancelar Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg su ranije osudili napade na Izrael iz Gaze i postavili izraelsku zastavu na zgradu Ministarstva vanjskih poslova u Beču u znak solidarnosti s Izraelom.

Iz Ankare je također bilo kritika i na izjave ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehammera.

Prema agencijskim izvještajima, u pismu turskog Ministarstva vanjskih poslova ministru unutrašnjih poslova Austrije Nehammeru stoji: "Odbijamo i osuđujemo neutemeljene izjave austrijskog ministra unutrašnjih poslova o našoj zemlji i našem predsjedniku u vezi s protestima u Beču protiv izraelskih zločina. Pozivamo austrijske vlasti da stanu na kraj tim protuturskim deklaracijama koje proizlaze iz čisto unutarnjih političkih kalkulacija i štete tursko-austrijskim odnosima".