Ublažavanje ograničenja

Nekoliko njemačkih država, uključujući glavni grad Berlin, najavilo je ublažavanje ograničenja tokom narednih dana.

Sedmodnevna stopa obolijevanja od COVID-19 u Njemačkoj pala je ispod ključnog praga, što otvara prostor za popuštanje mjera, a ministar zdravstva Jens Spahn poziva i dalje na oprez, prenosi Tanjug.

Spahn je tokom posjete centru za distribuciju vakcina poručio da će sljedećih šest sedmica biti odlučujući kad je riječ o epidemiološkoj situaciji u zemlji u julu i augustu, prenosi Reuters.

Broj oboljelih od korona virusa u Njemačkoj u prethodnih sedam dana je prvi put od marta pao ispod 100 na 100.000, pokazali su današnji podaci Instituta “Robert Koch”.

Nekoliko njemačkih država, uključujući glavni grad Berlin, najavilo je ublažavanje ograničenja tokom narednih dana, a ministar je rekao da bi trebalo nastaviti sa popuštanjem mjera kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom, ali je naglasio da zatvoreni prostori ne bi trebalo da se otvaraju sve dok incidencija ne padne ispod 50.

Pojačana kampanja imunizacije

Spahn je najavio i da će se fokus u kampanji imunizacije prebaciti na primanje druge doze do kraja maja, a pa ponovo vratiti na prvu dozu u junu, kada se očekuje da će isporuke vakcina značajno da se povećaju.

Nakon sporog početka vakcinacije, Njemačka je pojačala kampanju i samo u srijedu je dato više od 1,35 miliona doza, što je dnevni rekord.

Više od trećine odraslog stanovništva je do sada primilo najmanje jednu dozu, a preko 10 posto je potpuno vakcinisano.

Zemlja je ispred ostalih evropskih susjeda poput Francuske, Španije i Poljske, ali iza Britanije gdje je više od polovine populacije do sada primilo bar jednu dozu.