Stradalo 12 djece

Neprijateljstva između Izraela i Hamasa eskalirala su u srijedu 12. maja. Izrael je rano ujutro izveo stotine zračnih napada u Gazi, dok su palestinski militanti ispalili više raketnih baraža na Tel Aviv i Beershebu.

Prema posljednjim podacima najmanje je 35 ubijenih u Gazi, uključujući 12 djece, prema izjavama palestinskih zdravstvenih zvaničnika, koji su takođe rekli da je 220 ljudi ranjeno, od utorka navečer. Izraelska vojska rekla je da ima pet žrtava a ubili su više od 15 militanata, piše CNN.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad zaorile su u Tel Avivu u srijedu rano ujutro. Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne napade na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa.

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su u utorak 11. maja, a izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da "troškove rata plaćaju obični ljudi".

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi se srušila, a druga je teško oštećena nakon što su ih opetovano pogodili izraelski zračni napadi.

Posljednjih dana je više od 700 Palestinaca povrijeđeno u Jerusalemu i širom okupirane Zapadne obale.

Izrael je rekao da su njegovi avioni u današnjim napadima gađali i ubili nekoliko čelnika Hamasa. Drugi napadi bili su usmjereni na ono što je vojska rekla da su mjesta lansiranja raketa, uredi Hamasa i domovi čelnika Hamasa.

Bila je to najteža ofanziva između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine a potaknula je međunarodnu zabrinutost da bi situacija mogla izmaći kontroli.

"Odmah zaustavite vatru. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana moraju preuzeti odgovornost za deeskalaciju. Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnavljanju smirenosti. Zaustavite nasilje sada", napisao je UN-ov bliskoistočni mirovni izaslanik Tor Wennesland na Twitteru.

Domovi stanovnika Gaze zatresli su se i nebo se osvijetlilo od izraelskih napada, presrećući ih odlazeće rakete i izraelske rakete PVO. Najmanje 30 eksplozija začulo se u nekoliko minuta neposredno nakon zore u srijedu.

Izrael proglasio vanredno stanje u gradu Lod

Nakon eskalacije nasilja i krvavih sukoba Izrael je proglasio vanredno stanje u gradu Lod.

U mješovitom arapsko-jevrejskom gradu Lod, blizu Tel Aviva, dvije osobe su ubijene nakon što je raketa pogodila vozilo u tom području. Lod i druge mješovite gradove zahvatile su bijesne demonstracije zbog nasilja u Gazi i napetosti u Jeruzalemu.

Hamasovo naoružano krilo saopštilo je da je ispalilo 210 raketa prema Beershebi i Tel Avivu kao odgovor na bombardiranje zgrade u Gazi. Izraelska vojska kaže da je otprilike trećina raketa pala, sletjevši unutar Gaze.

Izraelu je ciljanje militanata na Tel Aviv, njegov komercijalni glavni grad, predstavljalo novi izazov u obračunu s Hamasom, koju Izrael i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Nasilje je uslijedilo nakon višednevne napetosti u Jeruzalemu tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, sukoba između izraelske policije i palestinskih demonstranata u džamiji Al-Aqsa i oko nje, na prostoru koje su Jevreji poštovali kao Brdo hrama i muslimani kao Plemenito utočište.

Oni su eskalirali posljednjih dana uoči - sada odgođenog - sudskog ročišta u slučaju koji bi mogao završiti palestinskim porodicama deložiranim iz domova u istočnom Jeruzalemu.

Palestinske militantne skupine rekle su u zajedničkoj izjavi da su rakete ispaljene na Izrael u znak protesta zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aqsi u istočnom Jeruzalemu.

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze i jevrejske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

Nasilje se rasplamsalo i na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je ubijen 26-godišnji Palestinac tokom sukoba u bacanju kamena u izbjegličkom kampu u blizini grada Hebron.

Premijer Benjamin Netanjahu proglasio je vanredno stanje u Lodu, a izraelska granična policija prebačena je u ovaj grad sa Zapadne obale.

Vijeće sigurnosti UN-a se sastaje u srijedu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) održat će vanredan sastanak u srijedu zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Sastanak su inicirali Kina, Tunis, Norveška, Francuska, Estonija, Irska, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam, otkrivaju diplomati.

Na ranijem sastanku u ponedjeljak Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu.