Neravnopravan pristup

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je da se djeca ne trebaju vakcinisati protiv COVID-19 dok se ne vakcinišu stariji i rizične grupe u svim državama.

- Htjeli bismo ponovo naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju vakcinu za visokorizične grupe prije nego što se počnu vakcinisati oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze - kazala je Kate O'Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i vakcinaciju.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće sedmice učiniti i Sjedinjene Američke Države, a Njemačka je najavila da će vakcinu svim starijim od 12 godina ponuditi do kraja augusta.

Proširenje kampanje vakcinacije na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji vakcina, koju WHO opetovano kritizira.

- Kad vakcine budu raspodijeljene na adekvatan i ravnopravan način - da svaka država dobije dovoljno vakcina za prioritetne grupe, snažno ćemo pozdraviti davanje vakcina mlađim generacijama - naglasila je O'Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu vakcinama, ističući da je sadašnja situacija "neprihvatljiva".

- Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su vakcine, ravnopravnost u vakcinaciji - kazao je dodajući da pandemija sedmično odnese 100.000 života.

Istaknuo je kako je "više od 80 posto doza vakcina" dato bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

Faktor/France Presse