Zapadna obala

Palestinsko rukovodstvo objavilo je da je u sukobima s izraelskim vojnicima u srijedu na Zapadnoj obali ubijen 16-godišnji palestinski dječak, dok su izraelske vlasti objavile da je 19-godišnji Izraelac, koji je u nedjelju ranjen iz vatrenog oružja, a na kojega je navodno pucao Palestinac, podlegao povredama i preminuo.

Incident u kojemu je poginuo 16-godišnji Palestinac dogodio se u blizini sela Beita južno od Nablusa kada je izraelska vojska pucala na demonstrante koji su na nju bacali Molotovljeve koktele.

- Naše snage djelovale su kako bi spriječile demonstrante pucajući na njih. U vezi tog incidenta bit će pokrenuta istraga - objavila je glasnogovornica izraelske vojske.

Posljednjih nekoliko dana Palestinci u Beiti sukobljavaju se s izraelskim vojnicima zbog pretraživanja tog područja u potrazi za napadačem koji je u nedjelju otvorio vatru na kontrolnoj točki na Zapadnoj obali te pritom ranio tri Izraelca, od kojih je jedan u srijedu preminuo.

Izraelska sigurnosna služba Sin Bet objavila je da je uhapsila Palestinca osumnjičenog za pucnjavu, identificiravši ga kao 44-godišnjeg stanovnika sela Turmus Ayya, koji nije povezan ni s jednom militantnom grupom.

Faktor