Šta se može očekivati...

S ljetom na pragu, Evropska unija (EU) pokušava predstaviti unificirana pravila kako za građane EU koji putuju unutar bloka, tako i za državljane trećih zemalja koji žele posjetiti prijatelje i rodbinu, ili samo posjetiti Alpe ili Mediteran u sezoni praznika. RSE se osvrće se na to kako Brisel radi na uvođenju certifikata o vakcinama, te kada će i kako biti povno dobrodošli građani koji nisu državljani zemalja iz EU.

Gdje smo sada?

Kada je riječ o pasošu vakcinacije EU, nazvanom "digitalni zeleni certifikat", stvari se odvijaju, pomalo sporo. Predložen ranije ovog proljeća od strane Europske komisije, Europski parlament i Vijeće, koji predstavljaju svih 27 država članica EU, dogovorili su se o svojim pregovaračkim mandatima.

Sada je vrijeme da tri institucije započnu takozvane "trijaloge" gdje se konačni zakonodavni tekst mora ispeglati. Prvi od tih trijaloga održan je 3. maja, a sljedeći će biti narednih dana i sedmica.

Ideja da se EU otvori (izuzev Irske, ali sa ne članicama Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom i Švicarskom) za državljane trećih zemalja, svježija je, s prijedlogom za ublažavanje ograničenja koji je prvobitno predstavljen 3. maja.

Ambasadori država članica predviđaju da je po prvi put pogledaju kasnije ove sedmice. Evropska komisija predlaže da se dopusti ulazak ljudima koji su primili posljednju preporučenu dozu bilo koje od četiri vakcine koje je odobrila EU - AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Johnson & Johnson & Moderna - najmanje 14 dana prije dolaska.

Također se predlaže opuštanje metodologije EU-a za izračunavanje koje su zemlje "sigurne" od trenutnih 14-dnevnih kumulativnih slučajeva prijave oboljelih od COVID-19 od 25 na 100.000 ljudi do 100 na 100.000. Trenutno je prosjek bloka 420, a samo šest zemalja kvalificiralo se po strožijem režimu - Australija, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland.

Koje su glavne prepreke?

Za certifikate o vakcinama, ideju o stvaranju zajedničkog pravilnika širom Unije koji osigurava slobodu putovanja unutar šengenske zone dijele sve institucije. Ali, još uvijek postoje neka velika neriješena pitanja. Parlament, na primjer, želi besplatne COVID testove za one koji se ili ne žele vakcinisati - nešto za šta države članice, kojima nedostaje novca zbog pandemije, nisu previše zainteresirane. No,

kao najveća prepreka moglo bi biti mogućnost insistiranja poslanika u Evropskom parlamentu na tome dabi certifikat značio da države članice više ne mogu nametnuti dodatna ograničenja poput dodatnih testiranja ili potencijalnog karantina.

Inače, kažu mnogi poslanici, certifikat bi bio sveden na "komad papira", a mjere u EU bi i dalje ostale. Ali vlade mnogih država članica EU, plašeći se novih verzija COVID-a, smatraju da bi na njima trebalo biti da odluče hoće li koristiti certifikat za ukidanje ograničenja.

Sve se svodi na zdravlje, koje je isključiva nadležnost pojedinih država članica, nasuprot slobodi kretanja, što spada u nadležnost Unije.

Za otvaranje vanjskih granica EU, mnogo ovisi o tome koliko turista države članice žele - i odakle. Neki bi mogli inzistirati na recipročnim mjerama, naročito kada je riječ o Kini, Sjedinjenim Državama i Britaniji, a mogli bi postojati i dodatni kriteriji poput testiranja i stope pozitivnosti.

Zemlje članice bi također mogle, kao i u slučaju certifikata o vakcinama, zadržati pravo da nametnu karantin ili dodatno testiranje.

Evropska komisija također je dodala nuklearnu opciju - hitni prekid koji omogućava državi članici da hitno obustavi sva putovanja građana koji nisu državljani EU iz zemlje u kojoj se epidemiološka situacija brzo pogoršala ili ako se otkrije varijanta koja zabrinjava.

Koji je rok?

Ideja je da oba prijedloga budu u potpunosti operativna do kraja juna. Tehnički rad na certifikatima je već u toku. Bez obzira postoji li zakonodavni zastoj između Parlamenta i Vijeća ili ne, sistem bi trebao biti tehnički spreman do 1. juna, a predviđa se da će svih 27 država članica EU to prihvatiti do kraja tog mjeseca.

Certifikati koji se mogu koristiti i u pametnom telefonu i u papirnatoj verziji, uključivat će tri načina da dokažete da moćete slobodno putovati unutar Šengena - vakcinacija, negativni test ili dokaz oporavka od korona virusa - plus osnovne stvari, poput imena, datuma rođenja, zemlju izdavanja i vrstu vakcine, ukoliko ste vakcinisani.

Ideja je da se informacije iz procesa vakcinacije u trećim zemljama mogu učitati u sistem EU, što prema zvaničnicima EU nije tehnički teško, iako pitanja koja se tiču privatnosti mogu to zakomplikovati.

Šta je sa Sputnikom i Sinopharmom?

Za Evropski parlament samo one vakcine kojima je Evropska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svijetlo, trebala bi da budu dopuštena u toj šemi, ali države članice su insistirale na tome da se zemljama EU ostave otvorena vrata da dozvole i cjepiva iz drugih zemalja u pokušaju da umire Mađarsku, koja koristi i ruske i kineske vakcine.

U ovom konkretnom slučaju, Europski parlament možda će morati da se preokrene, jer Vijeće ima malo slobodnog prostora i vjerojatno će insistirati da je ovo crvena linija kako bi certifikat prošao prije ljetnih praznika.

U preporuci Komisije da se otvori za državljane trećih zemalja, međutim, nema takve velikodušnosti. Ili odobrenje EMA-e ili vakcinacija koja je urađena u skladu sa propisom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Sinopharm još uvijek čeka status konačne ocjene, dok je Sputnik još uvijek u fazi provjere.

Države članice u Vijeću mogu, naravno, pokušati to izmijeniti. Ali s kvalifikovanom većinom koja je potrebna za usvajanje teksta, Budimpešta bi se mogla boriti da nametne svoju volju.

Nada se za državljane trećih zemalja koji su vakcinisani onim dozama koje ne dolaze sa Zapada je ili da će EMA ili SZO ubrzati postupak odobravanja prije ljeta, ili da će se epidemiološka situacija u njihovim zemljama poboljšati i ostati na pozitivnoj putanji. Tada naravno postoji i mogućnost da se pojedine države članice dogovore na marginama, kao što je nedavno učinila Grčka, dozvoljavajući ulazak nekim ruskim turistima.

A šta je s djecom?

Djeca u EU još nisu vakcinisana, tako da zbog certifikata o vakcinama roditelji jednostavno moraju pribjeći negativnom PCR testu za mališane, ako idu s njima ovog ljeta na evropska putovanja. Isto vrijedi i za nevakcinisane maloljetnike koji nisu iz EU, uz dodatno upozorenje da će države članice nakon dolaska vjerovatno zahtijevati i dodatno testiranje.