NAKON RAZVODA OD BILLA

Melinda Gates, filantropkinja i zagovornica osnaživanja žena, mogla bi uskoro postati druga najbogatija žena na svijetu, s bogatstvom koje se procjenjuje na 73 milijarde dolara.

U svojoj molbi za razvod podnesenoj u ponedjeljak Melinda je izjavila da je njen brak s multimilijarderom i suosnivačem Microsofta Billom Gatesom, jednim od najbogatijih ljudi na svijetu, "nepovratno završen" te se obratila sudovima kako bi podijelili zajedničko bogastvo koje je ovaj par stekao, u iznosu od 146 milijardi dolara.
Podjela na pola je izvjesna jer je u zahtjevu za razvod navedeno da par Gates, koji se vjenčao 1994. godine, nije potpisao predbračni ugovor, a prema zakonu američke savezne države Washington, očekuje se da se imovina pri razvodu dijeli ravnopravno.

Ukoliko se to i dogodi, Melinda French Gates, koja je nedavno na svoje profile na društvenim mrežama dodala djevojačko prezime French, bit će na dugom mjestu liste najbogatijih žena.

Ispred nje će se nalaziti samo Francoise Bettencourt Meyer, 67- godišnja vlasnica L'Oreala, čije naslijeđeno bogatstvo sada vrijedi oko 83 milijarde dolara.

Prema Bloombergovom Indeksu milijardera, Bill Gates trenutno je rangiran kao četvrta najbogatija osoba na svijetu, s bogatstvom od oko 146 milijardi dolara. Međutim, bio bi dosta bogatiji, a možda i dalje najbogatija osoba na svijetu, da već nije dao najmanje 40 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe kroz fondaciju koju par zajednički vodi "Bill i Melinda Gates".

Gates je do bogatstva došao putem Microsofta, firme koju je osnovao 70-ih godina, a koja je izrasla u najveću svjetsku softversku kompaniju.

Vjeruje se da imovina ovog para uključuje nekretnine vrijedne više miliona dolara u Washingtonu, Floridi i Wyomingu. Njihovo glavno prebivalište je ljetnikovac na jezeru u državi Washington, za koji se navodi da vrijedi najmanje 127 miliona dolara.

Razvod je doveo u pitanje i opstanak filantropskih napora putem njihove zajedničke fondacije, koja također povlači novac od drugih donatora.

Iako je par Gates najavio da će oni sarađivati u fondaciji i nakon razvoda, neki stručnjaci su sumnjičavi i sugerišu da bi mogli imati različita razmišljanja i stavove, što bi moglo znatno utjecati na budući smjer ove dobrotvorne organizacije, piše Guardian.

Oba supružnika su u brakorazvodnom procesu angažovala po tri advokata da ih zastupaju.

Među advokatima Melinde Gates je Robert Cohen, koji je ranije radio za klijente kao što su Ivana Trump, Michael Bloomberg i Chris Rock. I Bill je u međuvremenu angažovao tri advokata iz Los Angelesa.

Par je najavio razvod u zajedničkim izjavama objavljenim na Twitteru u ponedjeljak.

"Više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti u paru. Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi donijeli smo odluku da okončamo svoj brak", objavili su.