Finansiranje terorizma

“Ako se želite boriti protiv terorizma, morate isušiti njegove izvore finansiranja”, napisao je njemački ministar unutrašnjih poslova.

Njemačka zabranjuje islamsku organizaciju Ansaar International, koja se sumnjiči za finansiranje terorizma širom svijeta, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Ako se želite boriti protiv terorizma, morate isušiti njegove izvore finansiranja”, napisao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer na Twitteru, a prenosi agencija Reuters.

Ansaar i povezane organizacije “šire selefistički pogled na svijet i finansiraju teror širom svijeta pod maskom humanitarne pomoći”, naveo je ministar.

Pretres u 10 saveznih država

Prema pisanju njemačkog dnevnog lista Bild, policija je pretražila njihove prostorije u 10 njemačkih saveznih država, u okviru nastojanja da zabrani tu organizaciju.

Policija je 2019. godine pretresla kancelarije koje su pripadale Ansaaru i humanitarnoj organizaciji WorldWide Resistance-Help, zbog sumnje da su finansirali palestinsku militantnu grupu Hamas koja je u Evropskoj uniji na “crnoj listi” kao teroristička organizacija.

Organizacija Ansaar na svojoj web stranici navodi da pruža humanitarnu pomoć ljudima pogođenim ratom i krizama.