PORUKA IZ NJEMAČKE

Nakon njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa, protiv promjene granica na Balkanu izjasnio se i portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert.

On je govorio na redovnoj konferenciji portparola njemačke vlade protiv promjene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje "Deutsche Wellea" da li je nemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Srbije, Seibert je rekao:
 
"Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanične dokumente, ali u smislu špekulacija koje trenutno kruže u medijima o promjeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu vam reći da to smatramo vrlo opasnim. Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti", rekao je Seibert.

On je istaknuo da njemačka vlada podstiče zemlje Zapadnog Balkana "da slijede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Izvori iz njemačke vlade istaknuli su za DW da Njemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Bruxellesu trebalo da posluže kao osnova za dijalog između Kosova i Srbije.

(Vijesti.ba/NN)