OKONČANJE

Nebo iznad Kabula i obližnje vojne baze Bagram zabrujalo je od više američkih helikopterskih aktivnosti nego inače jer se povlačenje ubrzava

Sjedinjene Američke Države službeno su počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najduži rat.

Američki dužnosnici na terenu rekli su da je povlačenje zapravo već bilo počelo, ali se 1. maj računa kao službeni datum. On je u mandatu Donalda Trampa (Trump) bio dogovoren s talibanima kao rok za potpuno povlačenje, ali je predsjednik Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja koje bi trebalo završiti do 11. septembra, 20. obljetnice napada na SAD.

Nebo iznad Kabula i obližnje vojne baze Bagram zabrujalo je od više američkih helikopterskih aktivnosti nego inače jer se povlačenje ubrzava. U četvrtak su se počele povlačiti snage NATO-a.

Izgledi za kraj 20-godišnje američke prisutnosti naziru se unatoč borbama koje se vode u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.

Američki predsjednik Bajden (Biden) odlučan je u namjeri da okonča "vječni rat". Prošli mjesec je najavio da će preostalih 2.500 američkih vojnika povući do 20. godišnjice napada 11. septembra.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju, talibani se nisu izravno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom.