Pandemija

Brazilci se bore s boli zbog gubitka najmilijih zbog korona virusa, dok zemlja doseže mračnu prekretnicu.

Nicole Martins se nadala da joj se zdravstveno stanje majke, hospitalizirane sa COVID-om 19 prošlog mjeseca, popravlja. Ali kad je 24-godišnjakinja stigla u bolnicu, izraz očevog lica potvrdio je najgore strahove.

“Mislila sam da izlazi”, rekala je Martins za Al Jazeeru. “Ali onda sam stigla tamo i vidjela svog oca u suzama.”

Porodica Martins je jedna od stotina hiljada brazilskih porodica koje su izgubile voljenu osobu od COVID-a 19 otkako se korona virus prvi put počeo širiti širom zemlje poput šumskog požara.

Brazil je u četvrtak postao druga zemlja nakon Sjedinjenih Američkih Država koja je premašila brojku od 400.000 mrtvih u epidemiji COVID-a 19, dok stručnjaci upozoravaju da bi dnevni broj mrtvih mogao ostati visok mjesecima zbog spore vakcinacije stanovništva i nepoštivanja epidemioloških mjera.

U Brazilu je u četvrtak zabilježen 3.001 slučaj smrti od COVID-a 19, čime je ukupna brojka mrtvih od početka epidemije porasla na 401.186, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Veliki porast broja novih zaraza korona virusom ove godine doveo je bolničke kapacitete u zemlji na rub kolapsa, sa 100.000 mrtvih u nešto više od mjesec dana.

‘Kriza potpuna izvan kontrole’

Stručnjaci za nedavni porast slučajeva krive nekoliko faktora, uključujući zarazniju P1 varijantu virusa, premorenost zbog restriktivnih mjera kao što su zatvaranja i spora vakcinacija.

“S 50 posto smrtnih slučajeva od COVID-a koji su se dogodili ove godine, to pokazuje da je kriza potpuno izvan kontrole”, rekao je za Al Jazeeru Jesem Orellana, epidemiolog iz medicinskog istraživačkog instituta Fiocruz u glavnom gradu Amazonije – Manausu.

Dnevni broj mrtvih malo je pao od početka aprila kad je bilo više od 4.000 mrtvih dnevno, što je ohrabrilo brojne lokalne vlasti da ublaže mjere zatvaranja. Ali stručnjaci upozoravaju da bi zbog olakšavanja epidemioloških mjera broj mrtvih mjesecima mogao biti visok budući da vakcinacija ne može samo riješiti problem.

Jedan je stručnjak ocijenio da bi broj mrtvih mogao prosječno iznositi više od 2.000 dnevno sljedećih mjeseci. “Brazil će napraviti istu grešku kao i prošle godine. Šta će učiniti? Nastaviti ublažavati restrikcije, a to će nas stabilizirati na 2.000 mrtvih dnevno, kao da je 2.000 dnevnih smrti od jedne bolesti nešto normalno”, rekao je epidemiolog Pedro Hallal, koji je vodio nacionalnu studiju o COVID-u 19, prenosi Reuters.

Širenju zaraze pogoduje soj korona virusa P.1 otkriven upravo u Brazilu za koji se vjeruje da je 2,5 puta zarazniji od originalne varijante korona virusa. Dosad je u Brazilu prvom dozom vakcinisano oko 13 posto stanovnika.