NJEMAČKA KANCELARKA

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) razmotri vakcine protiv koronavirusa koje je razvila Kina, javlja Anadolija.

- Pandemija je uzrokovala mnogo smrtnih slučajeva. Društvo i ekonomije su suočeni s velikim izazovom. Pandemiju možemo pod kontrolu staviti samo zajedničkim naporima. Kina i Njemačka tu mogu imati važne uloge - poručila je Merkel na online Konsultativnom sastanku njemačke i kineske vlade.

Naglasivši važnost međunarodne saradnje za ostvarivanje željene pobjede u ratu protiv koronavirusa, Merkel je kazala da je neophodno da se pod okriljem WHO otvoreno i transparentno razgovara o kineskim vakcinama protiv koronavirusa i mogućem uzajamnom priznavanju takvih vakcina.

Merkel je dalje kazala da partnerstvo s Kinom uključuje i moguće razgovore i teškim temama, a posebno o poštivanju ljudskih prava i situaciji u Hong Kongu.

- Do sada smo uvijek rješavali te probleme i željela bih vidjeti da je moguće ponovo otvoriti temu ljudskih prava - kazala je Merkel.

I kineski premijer Li Keqiang je kazao da nije tajna da Kina i Njemačka imaju nesuglasice o nekim pitanjima, ali da je važno da se poštuju interesi i bojazni koje neka strana ima o nekim temama.

- Nema miješanja u unutrašnje poslove, a komunikacija jača povjerenje i smanjuje neizvjesnost. Možemo kreirati atmosferu za smanjivanje nesuglasica i jačanje saradnje - kazao je Li.

Kina i Njemačka naredne godine obilježavaju pet decenija od uspostave diplomatskih odnosa, a šef kineske vlade Li je kazao kako je potrebno otkloniti neke blokade i graditi odnose na bazi obostranih interesa.