Pogoršana epidemiološka situacija

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije uvodi se potpuno zatvaranje od četvrtka 29. aprila do ponedjeljka 17. maja.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je u ponedjeljak navečer kako se u njegovoj zemlji, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, uvodi potpuno zatvaranje od četvrtka 29. aprila do ponedjeljka 17. maja ove godine, javlja agencija Anadolija.

Erdogan je nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari podijelio detalje koji se tiču uvođenja novih mjera u Turskoj u borbi protiv korona virusa.

„Prelazimo na potpuno zatvaranje u četvrtak, 29. aprila, od 19 sati do ponedjeljka, 17. maja, do 5 sati”, rekao je turski čelnik.

Dodao je kako će u okviru novih epidemioloških mjera međugradska putovanja biti moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prijevoza radit će samo uz 50 posto kapaciteta.

Više od 350 preminulih za dan

Izuzev organizacija koje su izuzete u odlukama Ministarstva unutrašnjih poslova, svi poslovni subjekti će obustaviti poslovanje.

Obustavlja se nastava licem u lice u svim školskim ustanovama, a svi ispiti će biti odgođeni. Lanci marketa bit će zatvoreni nedjeljom, a ostalim danima nastavit će raditi samo u određeno vrijeme.

Turska je jučer zabilježila 37.312 novih slučajeva zaraze korona virusom, te 353 smrtna slučaja.

„U vrijeme kada Europa ulazi u fazu ponovnog otvaranja, mi moramo brzo smanjiti brojke novozaraženih na ispod 5.000 kako ne bi zakasnili. Inače nam prijete veliki troškovi u svim područjima, od turizma do trgovine i obrazovanja“, naveo je Erdogan.