Ispitivanje slučajeva tromboze

Američke zdravstvene vlasti odobrile su nastavak imunizacije vakcinom Johnson & Johnson (J&J), koja je u toj zemlji prekinuta 13. aprila kako bi se ispitivalo nekoliko slučajeva tromboze.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je 23. aprila da se treba nastaviti primjena vakcine J&J u SAD-u ocijenivši da dobrobiti nadvladaju rizike kod osoba starosti 18 godina i više.

Američka laboratorija odlučila je napraviti pauzu u primjeni dok se ispita nekoliko slučajeva razvoja ozbiljnih krvnih ugrušaka kod žena, nakon dobijanja vakcine.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i CDC su sigurni da je ta vakcina sigurna i efikasna za sprječavanje COVID-a 19, navele su te dvije agencije.

"Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik" od tromboze "jako nizak", navele su dvije agencije dodajući da će nastaviti pažljivo pratiti i ispitivati rizik.

CDC i FDA naveli su u saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrijednost trombocita.

"Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine", rekla je na konferenciji za novinare direktorica CDC-a Rochelle Walensky i dodala da se vakcina J&J može odmah nastaviti koristiti.

Ranije su 23. aprila stručnjaci američke zdravstvene agencije preporučili da se nastavi vakcinacija serumom Johnsona.

U SAD-u je već dato 7,98 miliona doza vakcine J&J.

Prema podacima 23. aprila, od 3,99 miliona vakcinisanih žena njih 15 su razvile ozbiljne slučajeva krvnih ugrušaka i tri su umrle. Njih 13 su bile mlađe od 50 godina a dvije starosti između 50 i 64 godine.

Nije bio zabilježen nijedan slučaj ugrušaka kod vakcinisanih muškaraca.

Neki stručnjaci su 23. aprila istakli prednosti ove vakcine koja se daje samo u jednoj dozi, i može se čuvati u običnim frižiderima i da bude lakše dostupna osjetljivim grupama, u odnosu na rijetke slučajeve tromboze.

Vakcina J&J je efikasna 66% za sprječavanje umjerenih do teških slučajeva COVID-a 19, prema kliničkim probama urađenim na oko 40.000 ljudi starijih od 18 godina u više zemalja svijeta.

Iako veza između vakcine i krvnih ugrušaka nije bila pokazana, naučnici smatraju da je to "vjerovatni uzrok" pojava ugrušaka, koji su takođe primijećeni kod vakcine AstraZeneca.

J&J kao i AstraZeneca koriste tehnologiju adenovirusa sa vektorom, kao i ruski Sputnik V i kineski CanSino.