Porota se povukla

Uskoro bi trebalo završiti suđenje Dereku Chauvinu, bivšem policajcu iz Minneapolisa kojem se sudi za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda prošle godine. Porota se povukla sa suđenja i razmatra presudu.

Tužilaštvo je porotnicima kazalo da je Chauvin ubio Floyda, ali odbrana tvrdi da je bivši policajac ispravno pratio policijsku proceduru pri postupanju.

Amerika iščekuje ishod jednog od najvećih suđenja u proteklim godinama, a sud je zaštićen bodljikavom žicom, visokim barijerama i naoružanim vojnicima iz Nacionalne garde.

Gradovi širom zemlje spremaju se za proteste bez obzira na presudu.

Tužilaštvo i odbrana u ponedjeljak su iznijeli završne riječi u suđenju koje je trajalo tri sedmice.

Eric Nelson, advokat Dereka Chauvina, tvrdio je da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki "razumni policajac" nakon što se našao u "dinamičnoj" i "fluidnoj" situaciji koja uključuje prepucavanje krupnog čovjeka s tri policijska dužnosnika.

Rekao je da su Chauvinu zbog "žestine borbe" s odore srušene kamera i značka.

Nelson je također tvrdio da je Floyd bio pod značajnim utjecajem droge jer tijelo reagira na upotrebu opioida, posebno u slučaju nekoga kome je dijagnosticirana hipertenzija. Tvrdi da Chauvin vjerovatno nije namjerno prekršio pravila o upotrebi sile jer da jeste, bio bi svjestan da se cijeli proces snima.

Tužioc Steve Schleicher pozvao je porotu da "koristi zdrav razum, vjeruje svojim očima i onome što su vidjeli", pozivajući se pritom na videozapis na kojem se vidi kako Chauvin 25. maja više od devet minuta kleči na vratu Georgea Floyda.

- Ovo nije bila policija, ovo je bilo ubistvo - dodao je tužilac.

Posljednju riječ u ponedjeljak je iznio i tužioc Jerry Blackwell koji je kazao da je cijeli proces "toliko jednostavan da ga i dijete može razumjeti".

- Zapravo, dijete ga i je razumjelo, kada je devetogodišnja djevojčica rekla: "Makni se od njega" - rekao je Blackwell misleći na jednog od promatrača nemilog događaja.

Porota će razmotriti svjedočenje 45 svjedoka, uključujući ljekare, stručnjake za upotrebu sile, policajce, slučajne prolaznike i ljude koji su bili bliski Georgeu Floydu.

Optuženik Derek Chauvin tereti se za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo. Prijeti mu do 40 godina zatvora ako se proglasi krivim za najozbiljniju optužbu - ubistvo drugog stupnja. Za presudu po bilo kojoj optužbi protiv njega porota će morati dati jednoglasno mišljenje.

Snimka Dereka Chauvina kako sputava Georgea Floyda na podu dok uzvikuje "Ne mogu disati" potaknula je mjesece globalnih protesta u 2020. godini. Guverner Minnesote Tim Walz u ponedjeljak je zatražio sigurnosnu pomoć od saveznih država Ohija i Nebraske prije presude.

BBC-jeva dopisnica iz Minneapolisa kaže da su ulice oko suda u ponedjeljak ujutro bile mirne, ali mještani čekaju donošenje presude. Jedan aktivist kaže da planiraju izaći na ulice bez obzira na to kakva će biti presuda, piše Index.hr.

Faktor/Index.hr