Devetnaestogodišnjak

Devetnaestogodišnji napadač koji je ubio osam osoba u FedExu u američkom Indianapolisu, prije nego što je sebi oduzeo život, bio je bivši zaposlenik. Motiv njegovog smrtonosnog napada i dalje je nepoznat.

Incident, posljednji u nizu od najmanje sedam smrtonosnih masovnih pucnjava u Sjedinjenim Državama u zadnjih mjesec dana dogodio se u operativnom centru FedExa u blizini aerodeoma u četvrtak navečer.

U ljude je pucano unutar i izvan objekta.

Jeremiah Miller, svjedok koji radi na mjestu napada je za WISH-TV rekao da je čuo pucnjeve, a zatim vidio muškarca s puškom.

"Vidio sam muškarca s nekom vrstom lakog mitraljeza, automatskom puškom, pucao je prema otvorenom prostoru", rekao je.

Zaposlenik koji je zvao policiju tvrdi da je čuo deset pucnjeva. Osoba koja se nalazila u kontrolnoj sobi skladišta dojavila je policiji da vidi osobu koja leži na tlu, pored mjesta na kojem se inače nalaze zaštitari.

Ranije su službenici zakona rekli da je došlo do "situacije sa masovnim žrtvama" u objektu FedEx koji se nalazi na 8951 Mirabel Road u Indianapolisu.

Glasnogovornica FedExa kao i policija potvrdili su da je osumnjičenik koji je identifikovan kao Brandon Hole, bivši zaposlenik.

Craig McCartt šef gradske policijske uprave u Indianapolisu rekao je novinarima da se vjeruje kako je osumnjičeni zadnji put tu radio u jesen 2020. godine.

Specijalni agent Federalnog biroa za istrage (FBI) Paul Keenan rekao je da je “prerano špekulisati” o motivu napada.

Ovo je druga masovna pucnjava ove godine u Indianapolisu. Pet osoba, među kojima je i trudnica, ubijeni su u januaru, a muškarac je optužen za ubistvo tri odrasle osobe i djeteta pre nego što je oteo kćerku tokom svađe u porodici u martu.

Posljednjih mjeseci bilo je nekoliko masovnih pucnjava širom SAD. Osam ljudi je ubijeno u salonima za masažu u Atlanti, a deset je stradalo u pucnjavi u supermarketu u mjestu Boulder u Koloradu prošlog mjeseca.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je jedavno prve korake u cilju pooštravanja kontrole oružja nakon niza masovnih pucnjava, uključujući uspostavljanja ograničenja za kupovinu određenog tipa oružja, provjere prošlosti kupaca i rad na sprečavanju nasilja na lokalnom nivou, podseća BBC.