Netransparentnost

Američke obavještajne službe ne isključuju opciju da je došlo do incidenta u kineskoj laboratoriji čime je počela epidemija korona virusa u Wuhanu.

Američke obavještajne službe ne isključuju hipotezu po kojoj je došlo do incidenta u kineskoj laboratoriji kako bi objasnile početak epidemije korona virusa u Wuhanu u Kini, rekli su zvaničnici.

“Obavještajna zajednica ne zna tačno gdje, kada ni kako je virus prvi put prenesen”, rekla je direktorica obavještajne službe Avril Haines pred senatskim odborom, prenosi Hina.

Ona je govorila o dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti porijeklo korona virusa: kontakt čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident.

Dodala je da se nastavlja raditi na tom pitanju i prikupljati informacije kako bi se došlo do pojašnjenja porijekla pandemije.

“Radimo sve što možemo i koristimo s e resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvijetlili”, rekao je direktor CIA-e William Burns.

‘Netransparentnost Kine’

Ali “ono što je jasno nama i našim stručnjacima to je da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj saradnji” sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je.

U izvještaju objavljenom krajem marta, stručnjaci WHO-a su ocijeniti “iznimno malo vjerovatnom” teoriju po kojoj bi virus pobjegao iz Instituta za virologiju u Wuhanu, gradu u kojem se prvi put pojavio krajem 2019.

Ali direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je nekoliko dana nakon toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci prenijeli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za vrijeme posjete Kini.

Tezu o tome da je virus izašao iz laboratorije podržavao je bivši američki predsjednik Donald Trump, dok je Kina uvijek negirala tu mogućnost.