Vakcinisani ili preboljeli

Digitalne zelene potvrde moći će koristiti i aviokompanije za ukrcavanje putnika na let, izjavio je komesar Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

Digitalne zelene potvrde, tzv. COVID pasoši koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije COVID-a 19, a moći će ih koristiti i aviokompanije za ukrcavanje putnika na let, izjavio je komesar Evropske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

“Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba”, rekao je Reynders u Odboru za građanske slobode Evropskog parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju COVID pasoša, prenosi Hina.

Reynders je članovima odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca. Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU tokom pandemije COVID-a 19.

Odluka u junu

COVID pasoš bit će dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-a 19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest.

Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u avion. Mnoge kompanije sada traže negativan test za ulazak u avion.

Komesar je rekao kako je cilj da se te potvrde počnu koristiti prije kraja juna. Evropski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. juna.