Kriza i strahovi

Ministri vanjskih poslova grupe G7, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, osudili su gomilanje ruskih snaga pored granice s Ukrajinom i u regiji Krima.

Ministri vanjskih poslova grupe G7, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, osudili su gomilanje ruskih snaga pored granice s Ukrajinom i u regiji Krima.

“Ti pokreti velikih snaga, bez prijašnje najave, prijeteće su i destabilizirajuće aktivnosti”, stoji u zajedničkoj izjavi koje je objavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

“Pozivamo Rusiju da zaustavi provokacije i odmah smiri napetosti u skladu s međunarodnim obavezama”, dodaje se u izjavi.

Ministri su potvrdili podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i pohvalili “suzdržanost Ukrajine” u novim napetostima.

Kijev optužuje Rusiju da je na istočnu granicu Ukrajine dovela više od 40.000 vojnika, kao i više od 40.000 na Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

Ukrajina strahuje da Kremlj potiče krizu u Ukrajini kako bi ujedinio Ruse protiv vanjskog neprijatelja uoči parlamentarnih izbora u septembru, kao i da odvrati pozornost od unutrašnjih pitanja, poput pritvaranja opozicionog aktivista Alekseja Navaljnog, rekao je prošle sedmice ukrajinski čelnik sigurnosti Reutersu.


Rusija pak tvrdi da Kijev priprema ofanzivu protiv pobunjenika i prijeti da će priskočiti u pomoć stanovništvu u separatističkim zonama, gdje su podijeljene stotine hiljada ruskih pasoša.

Putin je u petak optužio Ukrajinu za “opasne provokacije” u Donbasu. Kremlj je objavio kako Rusija ima slobodu seliti svoje oružane snage na svom teritoriju kako smatra da je najbolje za njezinu odbranu.

Rusija je također poslala upozorenje zemljama da ne prodaju oružje Kijevu.