Nasljednik Merkel

Ko bi mogao naslijediti Angelu Merkel u kancelarskoj fotelji počinje da bude sve jasnije, jer se borba za kancelarske kandidature CDU-CSU i Zelenih svela na četiri imena.

Sve karte su napokon bačene na sto. Nemačka javnost je proteklog vikenda saznala i četvrtog igrača u trci za kancelarske kandidature dve izborne liste koje imaju najviše šansi da na septembarskim izborima osvoje kancelarsku fotelju – Unija (sestrinske stranke CDU i CSU) i Zeleni. U svojevrsnom predizbornom pokeru učestvuju dva kralja, pub i dama.

Sukobljeni kraljevi dolaze iz Unije: šef CDU-a i premijer Severne Rajne Vestfalije Armin Laschet (60) i šef CSU-a i premijer Bavarske Markus Soeder (54). Svojevrsni pub i dama u ovom pokeru su kopredsednici Zelenih Robert Habeck (51) i Annalena Baerbock (40), koji su na čelu stranke koja će prvi put u svojoj istoriji na izborima biračima jasno ponuditi kandidata za budućeg kancelara.

Kada su Zeleni saopštili da će konačnog kandidata rukovodstvo odrediti 19. aprila, uskomešali su se redovi u Uniji u kojoj su shvatili da je krajnje vreme da javnosti jasno stave do znanja ko će im biti kandidat.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Laschetom, Soeder je obnarodovao da želi da se kandiduje za kancelara “ukoliko to želi i CDU”. Međutim, danas je predsedništvo CDU-a “širokom većinom” podržalo Laschetovu kancelarsku kandidaturu, iako se Soeder bolje kotira u opštem javnom mnjenju, ali i među biračima CDU-a.

Sportske kladionice tipuju na bavarskog premijera

Doduše, formulacija “široka većina” ukazuje da ipak nema konsenzusa u vrhu CDU, tako da se očekuje da se čuje i glas aktuelnih poslanika dve sestrinske stranke u Bundestagu, ali da se Laschet i Soeder dogovore oko kandidature.

Sportske kladionice u Nemačkoj već su izašle sa svojim procenama da od svih potencijalnih kandidata za naslednika Merkel u kancelarskoj fotelji Soeder ima najviše šanse (42 odsto), sledi Laschet (37), Baerbock (11) i Habeck (9). Štaviše, kladionice su na ovu listu stavile i Olafa Scholza, aktuelnog vicekancelara koji je kancelarski kandidat socijaldemokrata, ali mu daje samo jedan odsto šansi da postane kancelar.

Kako ocenjuje berlinski dnevni list Welt, “Baerbock i Habeck građanski se dobacuju loptom, dok su Laschet i Soeder bezmalo u ratu”.

“Zeleni su mnogo toga ispravnog učinili od neuspešnog formiranja ’Jamajka-koalicije’ (demohrišćana, Zelenih i liberala). Ma koliko to glupo zvučalo, ali Zeleni su idealno služili moralnim čežnjama Nemaca. Oni su fenomen napretka (Nemačke) i nedostatka ambicija”, smatra Welt.

Majstori lakoće rada u opoziciji

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra da su Zeleni majstori lakoće političkog rada u opozicionim redovima te da “očigledno sve više birača ima utisak da se to neće promeniti ni kada budu deo savezne vlade”.

“Kopredsednici Baerbock i Habeck su shvatili da će Zeleni uspeti da postanu narodna stranka (za široke narodne mase) samo ako se više ne plaše građana. Stranka se sa poslušnošću nekarakterističnom za Zelene pridržava prijateljskog pristupa, jer prevare i moć mame, čak i direktno iz kancelarske gotelje. Stoga se stranka na nekad nezamisliv način pridržava saveta svog rukovodećeg dvojca kada je u pitanju odluka o tome ko će biti kandidat za kancelara”, primećuje uticajni frankfurtski dnevnik naklonjen demohrišćanima.

Nemačka štampa ističe i da su posle jasne pobede Zelenih na pokrajinskim izborima u Baden Virtembergu mnogi u Berlinu očekivali da će tamošnji premijer iz redova Zelenih Winfried Kretschmann odbaciti aktuelnu koaliciju sa CDU i napraviti takozvanu semafor-koaliciju sa socijaldemorkatama i liberalima.

Ali, Kretschmann to nije uradio, uprkos značajnom otporu u sopstvenoj stranci. U centrali stranke u Berlinu se očekivalo da bi semafor-koalicija u Štutgartu dala signal biračima da Zeleni neće na saveznom nivou biti manjinski partner u vladi demohrišćana, već da će oni preuzeti kancelarsku fotelju formirajući vladu sa socijaldemokratama i liberalima. Štaviše, u SPD-u neki očekuju da je moguća i zeleno-crveno-crvena koalicija Zelenih, SPD-a i Levice.

Dnevni list Der Neue Tag podseća da je Kretschmann nedavno sa svojim prijateljem Soederom uspostavimo zajedničke ciljeve o temi kontrole pandemije što je bio “signal iz Štutgarta i Minhena za formiranje crno-zelene koalicije u saveznoj vladi”.

“Ali, igra boja postaje sve šarenija do saveznih zbora koji se održavaju u septembru. Postoje realne šanse da bude fromirana zeleno-crveno-žuta koalicija. Vlada semafor-koalicije koju predvodi kancelarka Annalena Baerbock ili kancelar Robert Habeck? Moguće. Vrh Zelenih na saveznom nivou bi zadao muke Kretschmannovom modelu”, ocenjuje ovaj list.

Mačka je izašla iz džaka

Za to što je bavarski premijer i zvanično saopštio da bi želeo da bude kancelarski kandidat CDU-CSU, Stuttgarter Nachrichten piše da je “mačka izašla iz džaka, posle meseci punih nagoveštaja i simboličnih slika”.

“Ali, još ostaje nejasno kakva će odluka proisteći nakon zvanično potvrđenog dvoboju između njega i šefa CDU-a Armina Lascheta. Unija zna da mora da se ubrza. S jedne strane, neophodno je suprotstaviti se sopstvenom opadajućem trendu barem tako što će biti razjašnjeno otvoreno pitanje liderstva. Politička moć je trenutno neophodna za nešto sasvim drugo, konkretno za borbu protiv brzo širenja virusa korone. Borba za moć unutar Unije već je progutala previše energije. U dvoboju je brzo potreban pobednik”, navodi Stuttgarter Nachrichten.

Hannoversche Allgemeine Zeitung ističe da je ovakav razvoj događaja “debakl”, jer se Unija ponovo “spotiče na odluku o kandidaturi za kancelara, jer protagonisti očigledno nisu u stanju da se dogovore jer taktiziraju odvojeno, a ne zajedno”.

Ako imate loš rejting u anketama, ne možete ništa da učinite kako treba, smatra Frankfurter Allgemeine Zeitung, ocenjujući da se Laschet ne razlikuje od Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je bila viđena kao naslednica Angele Merkel.

“Laschet je, međutim, izdržljiv. U tom pogledu, odluka od nedelje ukazuje da je kocka bačena”, piše frankfurtski dnevnik, očekujući da sutra poslanici CDU-CSU daju konačnu reč o tome ko bi trebalo da bude zajednički kandidat, jer “nije važno da li ih Laschet ili Soeder vode u izbornu bitku” već to ko osvaja direktne mandata na jesenjim izborima.

Nezaobilazni Soeder i neobična vremena

Minhenski Sueddeutsche Zeitung smatra da ako bi Soeder zaista postao kandidat za kancelara, to bi ugrozilo tektoniku CDU-a.

“Novoizabrani lider stranke ponovo bi bio odbačen nekoliko sedmica nakon izbora, jer nije mogao da prevlada nad Seoderom. Takođe, bila bi ugrožena Laschetova reputacija premijera u Severnoj Rajni-Vestfaliji, a CDU bi rizikovao da izgubi tu pokrajinu na sledećim izborima. A pod pretpostavkom da Soeder postane kancelar, kako bi trebalo da funkcioniše savezna vlada u kojoj je na čelu vlade šef najmanje stranke u koaliciji? To bi zahtevalo više diplomatskih veština nego što ima kancelarka posle 16 godina mandata”, ocenjuje minhenski dnevnik.

Glavni i odgovorni urednik berlinskog dnevnika Welt Ulf Poschardt u svom komentaru ističe da “ako Unija hoće da igra na pobedu, nema šanse da zaobiđe Soedera”.

“U normalna vremena za bilo kog pragmatičnog pokrajinskog premijera iz redova CDU bilo bi lako da pobedi Zelene i SPD na saveznim izborima. Ali ovo nisu obična vremena. CDU je iscrpljena posle 16 godina Merkelove. Stoga bi se sada trebalo osloniti na Markusa Soedera”, ocenjuje prvi čovek Welta.

Međutim, čak i ako mu je rejting brilijantan, ogromna je verovatnoća da će CDU na kraju stati iza svog predsednika Lascheta, ocenjuje Augsburger Allgemeine u čemu je saglasan i Reutlinger General-Anzeiger.

“Dve sestrinske stranke sada su u izbornoj agoniji između žovijalnog Armina Lascheta, koji je ujedinio CDU u Severnoj Rajni-Vestfaliji i doveo je na vlast, i žilavog Markusa Soedera, čija popularnost posobno blista trenutno u anketama. Ali, teško je zamislivo da bi CDU uskratila svom novom saveznom predsedniku kandidaturu u korist predsednika CSU”, ocenjuje Reutlinger General-Anzeiger.

Mnogo pokera i taktiziranja

I Veser Kurier ističe da okolnosti mogu da govore protiv Armina Lascheta, ali da je on često dokazivao svoje borbene veštine.

“Laschet je zbacio sa mesta popularnu pokrajinsku premijerku iz redova SPD-a Hannelore Kraft, a u oštroj borbi za predsednika CDU-a izborio se protiv Friedricha Merza. Markus Soeder igra puno pokera – ali ne bi trebalo da se oseća previše sigurno”, ocenjuje ovaj list.

Soeder nesumnjivo ima bolje karte, ocenjuje Heilbronner Stimme, dodajući da “taktičar svestan svoje moći, koji se u krizi predstavio kao praktičan radnik, teško da bi ušao u ring da nije znao za brojne pristalice iz druge sestrinske stranke”.

“Laschet je, s druge strane, prošao kroz brojne preokrete u pandemiji i prokockao puno poverenja. Ali kao predsednik veće stranke u Uniji, on ne želi da prepusti teren Soederu bez borbe. Zapravo je prilično jednostavno. Ako se obojica zaista slože da bi perspektivniji kandidat trebalo da uđe u trku, kancelarski kandidat koji se može pridružiti Uniji zove se samo Markus Seoder”, zaključuje ovaj dnevnik.

List Muenchner Merker analizira kartarošku taktiku, ističući da ako Soeder prepusti Laschetu kandidaturu, to će skupo naplatiti kroz poslanička mesta, funkcije i lokalnost.

“Laschet je taj koji mora da se plaši za svoj politički opstanak, jer ako na jesen izgubi izbore protiv Zelenih, gotov je i u Berlinu i kod kuće u Severnoj Rajnoj-Vestfaliji. Tada će Soeder sa zadovoljstvom isticati da se sa drugim najboljim kandidatom samo mogu ostvariti drugorazredni rezultati”, navodi minhenski dnevnik, dodajući da će najkasnije do 2025. podela karata biti sasvim nova.