Brutalno

Muškarac sa Filipina preminuo je nakon što je bio prisiljen napraviti 300 čučnjeva zbog kršenja policijskog sata, uvedenog zbog pandemije koronavirusa, što ga je učinilo najnovijom žrtvom često brutalnog pristupa provođenja ograničenja.

Darren Manaog Peñaredondo (28) je 1. aprila napustio svoj dom u General Triasu, gradu u provinciji Cavite, koji je pod blokadom zbog porasta slučajeva COVID-19, da bi kupio vodu, rekla je njegova porodica, piše CNN.

No policija ga je zaustavila i rekla mu je da izvede 100 čučnjeva, navodi se u izvještaju. Policija ga je natjerala da ponovi vježbe, što znači da je na kraju odradio oko 300 čučnjeva.

- Počeo se grčiti u subotu, ali uspjeli smo ga oživjeti kod kuće. Tada mu je tijelo zakazalo, pa smo ga ponovno oživjeli, ali već je bio u komi - navodi se u izvještaju njegove porodice. Peñaredondo je umro u 22 sata.

Filipini spadaju u zemlje koje bilježe najviše prijavljenih slučajeva COVID-19 u Aziji - zabilježili su više od 819.000 infekcija i 14.000 smrtnih slučajeva, navodi se sa Univerziteta Johns Hopkins.

Prošlog mjeseca slučajevi u zemlji naglo su porasli, što je navelo vlasti da nalože zatvaranje više od 25 miliona ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i lokalne uprave i gradonačelnik grada General Trias naredili su istragu smrti Peñaredonda.

- Svi policajci za koje se dokaže da su prekršili zakon bit će procesuirani i suočeni sa odgovarajućim (administrativnim) i krivičnim kaznama - rekao je Jonathan Malaya za CNN.

I prije smrti Peñaredondoa, bilo je niza incidenata koji uključuju brutalne policijske tehnike.

Faktor/CNN