!

Dok je bolnica u Blagovješčensku na dalekom istoku Rusije gorila, hirurzi i medicinske sestre odbili su da napuste pacijenta na operacionom stolu i nakon dva puna sata uspješno završili zahvat na otvorenom srcu.

Krov bolnice u ruskom gradu Blagovješčensku zahvatila je vatra kada je kratki spoj izazvao požar koji se brzo proširio preko starih drvenih greda, prenosi ABC.net.

Ukupno 67 pacijenata je odmah evakuisano zajedno sa ostatkom medicinskog osoblja, ali je u zgradi ostalo osam ljekara i sestara u jednoj od operacionih sala. U trenutku kada je požar izbio oni su otpočeli operaciju srca i ugradnju bajpasa. Međutim, uprkos požaru i gubitku električne energije, ljekari su nastavili sa komplikovanom operacijom u kardiološkom centru Amurske.

“Morali smo da spasimo pacijenta. Uopšte nismo razmišljali o prekidanju. Završili smo operaciju do kraja“, rekao je hirurg Valentin Filatov, a prenosi REN TV.

„Sve smo uradili što smo mogli” rekao je on.

Ministarstvo je saopštilo da je 128 ljudi odmah evakuisano iz bolnice pošto je požar izbio na krovu.

Klinika je izgrađena pre više od jednog vijeka, 1907. godine, a vatra se poput munje širila drvenim plafonima krova“, saopštilo je ministarstvo.

Da bi zaštitili pacijenta i medicinski tim od dima vatrogasci su koristili električne ventilatore u hodnicima, a centralna ventilacija je isključena da se požar ne bi širio još više.

Srećom, vatrogasci su pred kraj operacije uspjeli da ugase požar i niko nije povrijeđen.

„Veliki naklon medicinarima i vatrogascima“, rekao je guverner Amurske oblasti Vasilij Orlov.

U požaru na sreću nije bilo povrijeđenih, a operacija na srcu je uspješno završena i pacijent je prebačen u drugu regionalnu bolnicu na dalje liječenje.

Uzrok požara tek treba utvrditi.