Voz iskočio iz šina

Voz je putovao prema Taitungu kada je iskočio iz šina u tunelu sjeverno od Hualiena zbog čega su neki od vagona udarili u zid.

Najmanje 36 ljudi je poginulo, a desetine povrijeđeno nakon što je voz iskočio iz šina u tunelu na istoku Tajvana u petak ujutro, stoji u izvještaju vlasti na početku dugog prazničnog vikenda na otoku.

Iz Ministarstva transporta kazali su da su najmanje 72 putnika povrijeđena i odvezena u bolnicu dok su mnogi još uvijek zaglavljeni.

Hitne službe ranije su izvijestile o “više osoba bez vitalnih znakova” života. Centralni operativni centar za hitne slučajeve rekao je da spasioci pokušavaju doći do četiri vagona unutar tunela koji su teško oštećeni i kojima je teško pristupiti.

Vagoni dva i tri iskočili sa šina

Fotografija koju je objavila Centralna novinska agencija pokazuje kako nekoliko putnika pokušava da se iskrca iz jednog od vagona, a na drugima se vidi kako su putnici evakuisani pješice.

Voz sa osam vagona, na putu za Taitung, u kojem je bilo 350 ljudi, iskočio je sa pruge u 9:28 ujutro (01:28 GMT) u tunelu sjeverno od Hualiena, saopćila je uprava tajvanskih željeznica.

Preliminarna istraga sugerirala je da su vagoni dva i tri iskočili sa šina i zabili se u zid tunela, navodi tajvanska Centralna novinska agencija.