COVID

Čelnici 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) podržali su u utorak ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji će pomoći svijetu da se nosi sa budućim hitnim zdravstvenim situacijama, poput pandemije koronavirusa koja danas hara zemljom.

Ideju takvog ugovora, koji bi osigurao univerzalni i ravnopravan pristup cjepivima, lijekovima i dijagnostici za pandemiju, iznio je predsjedavajući čelnika Evropske unije Charles Michel na samitu G20 prošlog novembra, prenosi Reuters.

U utorak je dobio formalnu podršku čelnika Fidžija, Portugala, Rumunije, Britanije, Ruande, Kenije, Francuske, Njemačke, Grčke, Koreje, Čilea, Kostarike, Albanije, Južne Afrike, Trinidada i Tobaga, Nizozemske, Tunisa, Senegal, Španija, Norveška, Srbija, Indonezija, Ukrajina i SZO.

„Bit će drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih hitnih slučajeva. Nijedna vlada ili multilateralna agencija ne mogu sami odgovoriti na ovu prijetnju ”, napisali su čelnici.

Dodali su da vjeruju da bi nacije trebale raditi zajedno na novom međunarodnom ugovoru za pripravnost i odgovor na pandemiju.

Glavni cilj takvog sporazuma bio bi ojačati otpornost svijeta na buduće pandemije kroz bolje sisteme upozorenja, razmjenu podataka, istraživanje i proizvodnju i distribuciju vakcina, lijekova, dijagnostike i lične zaštitne opreme, rekli su.

Ugovorom bi se takođe utvrdilo da su zdravlje ljudi, životinja i planete povezani i da bi trebalo da dovede do zajedničke odgovornosti, transparentnosti i globalne saradnje.

"Uvjereni smo da je naša odgovornost, kao lidera država i međunarodnih institucija, osigurati da svijet nauči lekcije pandemije COVID-19", napisali su čelnici.