Odblokiran promet

Ogromni brod koji je gotovo sedam dana blokirao Sueski kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro, piše Reuters.

Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

Kompanija za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod Ever Given, dio Ever Green flote, oslobođen, javlja BBC.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod "na putu". Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Ever Given je dugačak 400 metara, a dijagonalno je blokirao Sueski kanal u pomalo bizarnoj nesreći prošlog utorka. Tada kreće velika akcija micanja broda, a u kojoj su učestvovali drugi brodovi i bageri koji su kopali pjesak na obali ne bi li tako oslobodili brod.

Jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda. Cijeli brod je pomaknut nekih 12 sati kasnije, tokom noći.

U međuvremenu, pred Sueskim kanalom se stvorio ogroman čep. Najmanje 369 brodova čekalo je prolaz. Mnogi su razmišljali o reaktivaciji starog pomorskog puta oko Afrike.

Sueski kanal nalazi se na području Egipta i jedna je od najprometnijih i najvažnijih pomorskih ruta na svijetu. Kanal je umjetno iskopan 1869. godine te je značio ogromnu promjenu u pomorstvu jer je skratio višednevni put oko Afrike brodovima koji idu iz Europe u Aziju i obratno.

N1