Progon muslimana genocid

Istraživanja koja su objavili američki i australski institut, a Peking ih ne priznaje, pokazuju da je najmanje milion Ujgura smješteno u “logore” u Xinjiangu.

Sukob Kine i zapadnih zemalja zbog Ujgura, turkijskog naroda koji većinom živi u pokrajni Xinjiangu, zaoštrio se u petak nakon novih kineskih sankcija protiv istaknutih britanskih državljana i stranih robnih marki, prenosi Hina.

“Sjedinjene Države osuđuju kampanju koju kineska država vodi na društvenim mrežama te bojkot tvrtki i potrošača koji pogađa američka, evropska i japanska poduzeća zbog odluke da ne upotrebljavaju” pamuk iz “Xinjianga zbog prisilnog rada”, rekla je novinarima glasnogovornica američke diplomacije Jalina Porter, izrazivši “potporu” Washingtona tim markama.

Istraživanja koja su objavili američki i australski institut, a Peking ih ne priznaje, pokazuju da je najmanje milion Ujgura smješteno u “logore” u Xinjiangu, na sjeverozapadu Kine gdje neki “prisilno rade” na poljima pamuka. Washington upozorava da se progon te muslimanske manjine može ocijeniti “genocidom”.

Bojkot kineskog pamuka
Više tvornica tekstilne konfekcije poput švedskog H&M-a, američkog Nikea, njemačkog Adidasa i japanskog Unigla lani su odlučili bojkotirati pamuk iz Xinjianga, područja koje osigurava gotovo petinu svjetske proizvodnje i opskrbljuje mnoge velike modne kuće.

U srijedu su s glavnih kineskih mrežnih stranica za internetsku prodaju povučeni proizvodi H&M-a, prve tvrtke koja se našla na meti bojkota. No njezine su trgovine i dalje otvorene.

Polemika se zaoštrila u četvrtak kada je nekoliko kineskih glumaca i pjevača objavilo da prekidaju suradnju s Nikeom, Adidasom, Uniglom, Converseom i Calvin Kleinom, čiji su bili ambasadori.

SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada uvele su u ponedjeljak koordinirane sankcije protiv bivših i aktualnih čelnika te pokrajine gdje Peking već niz godina provodi strog policijski nadzor, službeno kao odgovor na napade za koje optužuje pobunjenike i islamiste, pripadnike ujgurske zajednice.

Kina, koja tvrdi da su “logori” o kojima govori Zapad “ustanove za stručno osposobljavanje” u kojima se pučanstvo nastoji udaljiti od ekstremizma, reagirala je uvođenjem sankcija deseterim istaknutim državljanima EU-a, među kojima je petero zastupnika Europskog parlamenta. Svi su optuženi da “šire laži” oslanjajući se na istraživanja koja Kina smatra pristranima.

Kina optužuje zapad za poticanje sukoba

U petak je Peking proširio sankcije na devetero Britanaca, među kojima su parlamentarci na visokom položaju te na četiri pravna subjekta. Sada su na kineskoj crnoj listi odbor za ljudska prava Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona i bivši čelnik te stranke Iain Duncan Smith.

London je odmah reagirao preko premijera Borisa Johnsona koji je istaknuo da sankcionirani Britanci imaju “važnu ulogu” u osudi “grubog kršenja” ljudskih prava.

Njegov ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da će pozvati kineskog ambasadora kako bi mu “jasno izložio stajalište” Londona.

Dokle god Peking bude “odbijao” dolazak UN-ove Visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet u Xinjiang, “međunarodni pritisak će rasti”, upozorio je.

No glasnogovornica kineske diplomacije Hua Chunying optužila je zapadne zemlje da su potaknule sukob. Kina može “razgovarati s njima samo tako da razumiju i zapamte”, ocijenila je.