Slobodno kretanje

Većina zastupnika u Evropskom parlamentu izrazila je podršku za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde; cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u Evropskoj uniji tokom pandemije.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tokom pandemije, saopćio je EP.

Sa 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su u četvrtak dali podršku za hitni postupak koji omogućuje brži parlamentarni nadzor prijedloga Evropske komisije, uz istodobno puno poštivanje demokratskih ovlasti.

U raspravi na plenarnoj sjednici u srijedu većina zastupnika izrazila je podršku za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde, čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u EU tokom pandemije COVID-19.

Nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu ličnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu vakcinisane, navodi EP.

Naredna sjednica krajem aprila

Komisija je 17. marta predstavila prijedlog Uredbe o digitalnoj zelenoj potvrdi, kako bi olakšala slobodno kretanje u EU te prateći prijedlog o državljanima trećih zemalja koji zakonito borave u EU.

Na sljedećoj plenarnoj sjednici, koja će biti održana od 26. do 29. aprila, bit će prihvaćen stav EP-a za pregovore s Vijećem EU-a, koje može uključiti i amandmane na prijedlog EK-a.

Odbor za građanske slobode, kao nadležni za ovo pitanje u EP-u, može zahtijevati vraćanje izvještaja kako bi počeo pregovore.

Parlament i Vijeće trebaju potvrditi ishod pregovora između su zakonodavaca.