U fokusu

Kada je riječ o ograničenju izvoza vakcina, Evropska komisija prvenstveno ima u vidu Veliku Britaniju. Izvoz u nove industrijske zemlje i zemlje u razvoju – dakle i na Balkan – trebalo bi da bude moguć. Ali se ne dešava.

Fabrike glavnih proizvođača vakcina Evropskoj uniji rade punom parom. Iz EU se vakcine izvoze u ceo svijet. Otkako je Evropska komisija u januaru uvela nadzor izvoza, odobreno je 380 zahtjeva. Samo je u Italiji bila zaustavljena jedna isporuka namjenjena Australiji.

Na to još dolaze i isporuke u okviru globalne kampanje vakcinacije Kovaks (COVAX) Ujedinjenih nacija. Isporuke u 92 siromašne zemlje koje su deo Kovaks sistema, u istočnoj Evropi, Africi, Latinskoj Americi ili Aziji, do sada su bile zanemarljive i za njih nije potrebno odobrenje EU. Iz fabrika u zemljama EU do sada je ukupno isporučeno 43 miliona doza vakcina, u 32 zemlje.

Bez zabrane izvoza


„Za sada zaista ne može da se govori o zabrani izvoza“, izjavila je komesarka EU za zdravlje, Stela Kirjakides. Međutim, Evropska komisija je primjetila da je od tih 43 miliona vakcina, Velika Britanija dobila deset miliona, i to bez obzira što se u Velikoj Britaniji naveliko proizvode vakcine britansko-švedske kompanije AstraZeneka.

To nije proporcionalno, smatra predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen, zbog toga što Velika Britanija već raspolaže vakcinama za polovinu svog stanovništva. U zemljama EU ta kvota je u prosjeku znatno manja, od deset do dvanaest procenata.

Prema tvrdnjama diplomata EU, Velika Britanija je sa AstraZenekom sklopila veoma povoljne ugovore sa klauzulom „Britanija na prvom mjestu“. To gotovo da onemogućava izvoz vakcina proizvedenih u Velikoj Britaniji u EU. Zato i nema reciprociteta u isporukama, žali se Evropska komisija.

Reciprocitet i proporcionalnost


Upravo ta dva kriterijuma, „proporcionalnost“ i „reciprocitet“, EU sada uvodi kao dodatne kriterijume za odobravanje izvoza vakcina.

„Shodno tome, danas smo napravili dvije izmjene u mehanizmu. One su bile neophodne, kako bi se građanima EU obezbjedio brz pristup vakcinama“, istakao je u Briselu potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

EU je jedini region među industrijskim zemljama koji uopšte izvozi vakcine. Kratko rečeno, onaj ko i sam ne izvozi, neće dobiti ništa. Onaj ko ima veću stopu vakcinacije ili manje kovid slučajeva od EU, takođe ostaje praznih ruku.

Britanci u fokusu


Naročito bi izvoz u Veliku Britaniju sada mogao da bude otežan. Oštre kritike koje dolaze od bivše članice EU, zbog te „zabrane izvoza“, komesarka EU za zdravlje Stela Kirjakides odlučno odbacuje. „Imamo posla s pandemijom. Tu se ne radi o kažnjavanju neke zemlje. Mi smo najveći pobornici globalne solidarnosti. Samo dodajemo instrument koji će nam osigurati veći uticaj“.

Ni SAD ne izvoze vakcine u Evropu, ali su pre nekoliko dana počele da ih izvoze u Kanadu i Meksiko. Ni iz EU se one ne izvoze u SAD. Time ovde imamo „reciprocitet“ jednak nuli, računa jedan zvaničnik EU.

Za taj nered prvenstveno je odgovorna kompanija AstraZeneka, koja nije ispunila obaveze vezane za isporuku EU, dok se prednost daje isporukama u Veliku Britaniju. U Italiji je u jednom skladištu u sredu otkriveno 29 miliona doza vakcina AstraZeneka. Ostaje nejasno da li su one bile planirane za izvoz ili ne. Iz vladinih krugova u Njemačkoj, već su izrazili nadu da bi podela tih vakcina mogla da poboljša snabdjevanje vakcinama u zemlji.

Siromašne zemlje nisu pogođene


Ograničenja izvoza i dalje ne bi trebalo da se odnosi na zemlje s niskim prihodima u istočnom susjedstvu EU, na Zapadni Balkan, Afriku, kao ni na mnoge zemlje Latinske Amerike i velike dijelove Azije, pojasnio je Dombrovskis: „Izvoz u siromašne zemlje ili one sa srednjim prihodima, isporuke za Kovaks, za prekomorske teritorije EU, i dalje je moguć, bez izuzetaka.“

Međutim, obim tih isporuka za sada je veoma mali. Prema podacima Ujedinjenih nacija, 92 zemlje koje su u sistemu Kovaks, do sada su od svih proizvođača na svijetu ukupno dobile samo 31 milion vakcina. Do maja bi trebalo da bude isporučeno još 130 miliona doza.

Diplomate EU u Briselu veoma jasno kažu da najpre treba vakcinisati stanovništvo Unije, jer građanima ne može da se objasni to da se vakcine ovdje proizvode, a da se onda izvoze, dok pandemija u EU bijesni gore nego prošle godine.

„Evropa je preduzela svaki korak, kako bi bila poštena i odgovorna – poštujuću našu vodeću ulogu u svijetu od početka pandemije. EU ostaje najveći izvoznik vakcina. Mi smo najveći donator u globalnoj kampanji vakcinacije Kovaks“, kaže komesar EU Dombrovskis.

Neravnoteža unutar EU


Evropska unija je do sada poručila 2,6 milijardi vakcina od šest proizvođača. Tek u drugom kvartalu se očekuju znatno veće isporuke. Prema podacima Ujedinjenih nacija, od zemalja EU, najviše vakcina u odnosu na broj stanovnika trenutno ima Malta (33 odsto), a najmanje Bugarska (6 odsto). Njemačka je u sredini sa 13 procenata.

Šefovi država i vlada EU danas (25.3.) žele da razmotre zašto i unutar Unije postaje takve razlike kada se radi o raspodjeli vakcina.