Blokada izvoza

Evropska unija odbija pozive britanske Vlade da isporuči vakcine AstraZenece protiv COVID-a 19 proizvedene u fabrici u Holandiji.

Evropska unija odbija pozive britanske Vlade da isporuči vakcine AstraZenece protiv COVID-a 19 proizvedene u fabrici u Holandiji, izjavio je zvaničnik EU.

“Britanci insistiraju na tome da fabrika Halix u Holandiji mora da im isporuči tamo proizvedenu ljekovitu supstancu. To ne funkcionira”, rekao je u nedjelju navečer zvaničnik za Reuters, a prenosi Tanjug.

Fabrika Halix iz Leidena navedena je kao dobavljač vakcina u oba ugovora koje je AstraZeneca potpisala sa Velikom Britanijom i sa Evropskom unijom.

Bivša članica Evropske unije, Britanija, do sada je vakcinisala mnogo više ljudi nego zemlje EU-a proporcionalno stanovništvu.

“Ono što se proizvede u Halixu mora ići u EU”, dodao je zvaničnik.

Britanija je insistirala na tome da se ugovori moraju poštovati.

“Evropska komisija će znati da je ostatak svijeta posmatra to kako se ona ponaša po tom pitanju, i ako se prekrše ugovori i obaveze, to je vrlo štetna stvar za trgovinski blok koji se ponosi svojim zakonima”, rekao je ranije britanski ministar odbrane Ben Wallace za Sky News, odgovarajući na pitanje o prijetnji predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će blokirati izvoz u Britaniju.

Zvaničnik EU-a rekao je da EU ne krši nijedan ugovor.

Evropska unija zaprijetila je u srijedu da će blokirati izvoz vakcina protiv COVID-a 19 u Britaniju kako bi zaštitila oskudne doze za svoje građane, a Von der Leyen je rekla da se epidemiološka situacija pogoršava.

AstraZeneca je saopćila zvaničnicima Evropske unije da Velika Britanija u svom ugovoru o snabdijevanju koristi klauzulu koja sprečava izvoz svojih vakcina dok britansko tržište ne bude u potpunosti pokriveno, rekli su zvaničnici EU-a.