Osnivač BioNTecha

U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja, smatra Ugur Sahin.

Ugur Sahin, osnivač BioNTecha, koji je s Pfizerom razvio vakcinu protiv COVID-19, vjeruje da će korona virus do kraja ljeta biti pod kontrolom u većini evropskih država i u SAD-u.

Nijemci su sve nestrpljiviji oko restriktivnih mjera uvedenih zbog korona virusa, a vlade država Evropske unije kritizirane su zbog sporog vakcinisanja stanovništva i poteškoća u nabavci vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sahin, osnivač njemačke kompanije BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće vakcinisati 70 posto Nijemaca do kraja septembra i da virus tada više neće biti toliki problem.

“U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja”, rekao je on za novine Welt am Sonntag.

“Bit će izbijanja virusa, no ona će biti pozadinski šum. Bit će mutacija, ali nas neće plašiti.“

Spora vakcinacija u Njemačkoj

Do sada je u Njemačkoj barem jednu dozu vakcine primilo gotovo devet posto stanovništva.

U Velikoj Britaniji jednu dozu primilo je više od 50 posto punoljetnih državljana.

Spora vakcinacija i nastavak restriktivnih mjera u Njemačkoj utječu na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel, kojima, prema anketama, pada podrška u godini izbora.

“Mnogi su jednostavno razočarani”, kazao je bavarski konzervativni premijer Markus Sode, potencijalni nasljednik Angele Merkel na parlamentarnim izborima, za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Krivim potezom može se riskirati da ovaj treći val virusa postane trajan”, rekao je on uoči sastanka regionalnih i nacionalnih čelnika u ponedjeljak, na kojem će se razgovarati o mjerama protiv COVID-19.

“Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primijeniti svugdje u Njemačkoj”, naglasio je Soeder, govoreći o mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mjera protiv korona virusa.