Smirivanje situacije

Lideri evropskih institucija pozvali su predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da stvori uvjete za smireni odnos sa Evropskom unijom.

Lideri evropskih institucija pozvali su u petak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da stvori uvjete za smireni odnos sa Evropskom unijom (EU) tokom video sastanka dvije strane održanog prije evropskog samita zakazanog za 25. i 26. mart.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasili su “važnost kontinuiranog smirivanja (situacije) i izgradnje povjerenja kako bi se omogućila pozitivnija razmjena EU-a i Turske”, navodi se u saopštenju Evropske unije poslije sastanka, prenosi Beta.

Erdogan je sa svoje strane insistirao na očekivanju “konkretnih rezultata” na evropskom samitu i zatražio pokretanje “dijaloga na visokom nivou”, saopštio je njegov kabinet.

Promjena ponašanja

EU smatra da treba biti oprezan zbog promjene ponašanja turskog predsjednika poslije godinu dana velikih napetosti i tenzija.

Erdogan je krajem 2020. godine izrazio želju za smirivanjem tenzija sa EU poslije turskih pomorskih aktivnost u istočnom djelu Sredozemnog mora. Grčke i kiparske vlasti su te aktivnosti ocijenile kao agresivne.

U zavisnosti od odluka evropskih lidera na predstojećem sastanku, Ursula von der Leyen bi mogla uskoro da posjeti Ankaru.

Toj posjeti je bilo riječi na online sastanku sa Erdoganom, ali za sada nije određen datum.