Od juna mjeseca

Evropska komisija danas je predložila izdavanje sertifikata o imunizaciji koji će olakšati putovanje Evropljanima unutar Unije i tako oživeti turistički sektor.

Strahuje se da bi izdavanje takozvanih kovid pasoša moglo da rezultira daljim podjelama unutar bloka.
 
Takozvani “digitalni zeleni sertifikat” je digitalni dokument koji će se izdavati u cilju olakšanog putovanja unutar Evropske unije. Sertifikat, koji će se besplatno izdavati državljanima EU, ali i stranim državljanima koji žive u EU, će sadržati informacije o tome kojom je vakcinom nosilac pasoša vakcinisan, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinacije.

Takođe će sadržati podatke o testiranju, odnosno koja vrsta testa je bila u pitanju, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja i rezultat testiranja.

Treća stavka je potvrda o tome da je osoba preboljela koronu, sa datumom kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu kao i datum izdavanja i rok trajanja. Ova stavka bi mogla da izazove kontroverze jer još nije utvrđeno koliko traje imunitet poslije preležane korone.

EU će, kako je rečeno, raditi sa Svjetskom zdravstvenom oganizacijom kako bi njihovi sertifikati bili priznati i van Evrope.

Blok planira da tehnički dio posla završi u roku od tri mjeseca tokom kojih će se zemlje članice pripremati za izdavanje i ovjeru ovih sertifikata.

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija i Slovenija izrazile su zabrinutost da bi sertifikati mogli da izazovu probleme u distribuciji vakcina unutar EU.
 
Evropska unija planira da vakciniše 70 procenata svoje populacije do kraja ljeta ali zbog trome kampanje vakcinacije mnogi sumnjaju u to.

Uz činjenicu da su neke zemlje EU svoje stanovnike vakcinisale ruskom i kineskom vakcinom koje Evropska agencija za lijekove nije odobrila, tu je sada otvoreno i pitanje AstraZenekine vakcine koja je suspendovana u dvadesetak zemalja.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip cjepiva i te potvrde će biti priznate kao kriterijum da se putnici oslobode karantina i drugih restriktivnih mjera.

Evropska komisija je navela da ruska i kineska vakcina neće biti dovoljne za potvrdu za cijelu EU, ali da svaka država ima pravo da odluči da li će priznati tu vakcinu ili ne.