Institut Robert Koch

Infekcije koronavirusom u Njemačkoj se eksponencijalno šire, 20 posto u posljednjih sedam dana, rekao je u utorak stručnjak s Instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI), dodajući kako je rizik od vakcine AstraZenece relativno nizak.

"Upravo smo na krilu trećeg vala. To se više ne može osporiti. I u ovom smo trenutku ublažili ograničenja, a to ubrzava eksponencijalni rast",  rekao je epidemiolog RKI Dirk Brockmann za njemačku televiziju ARD.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i državni čelnici dogovorili su se o postupnom ublažavanju mjera ranije ovog mjeseca, zajedno s "hitnom kočnicom" kako bi se vlastima omogućilo ponovno uvođenje ograničenja ako broj slučajeva poraste iznad 100 na 100.000 stanovnika tri dana uzastopno.

U ponedjeljak se broj slučajeva na 100.000 stanovnika popeo na 83, u odnosu na 79 u nedjelju i 68 prije sedam dana, a RKI je upozorio da bi broj zaraženih mogao doseći 200 na 100.000 stanovnika do sredine sljedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

Njemačka je u ponedjeljak obustavila upotrebu vakcina COVID-19 AstraZenece, čime je postala posljednja od nekoliko evropskih zemalja koja je pauzirala davanje tih vakcina nakon izvještaja o poremećajima zgrušavanja krvi kod primatelja.

Odluka je slijedila preporuku Instituta Paul Ehrlich (PEI), njemačkog tijela nadležnog za vakcine, nakon sedam slučajeva tromboze, uključujući tri smrtna slučaja.

Brockmann je rekao da ima smisla objasniti relativne rizike za stanovništvo, napominjući da je od milion ljudi 1.000 umrlo od COVID-19, u usporedbi s možda jednim smrtnmi slučajem od milion vakcinisanih.

"U rizičnim grupama rizik od umiranja od COVID-a je mnogo, mnogo veći. To znači da je 100.000 puta vjerojatnije da će umrijeti od COVID-a nego zbog vakcine AstraZeneca", rekao je Brockmann.