Jedan metar dovoljan

Čini se da bi u određenim okolnostima jedan metar udaljenosti bio dovoljan, rekao je savjetnik Bijele kuće za pandemiju.

Američke vlasti razmatraju mogućnost smanjenja do sada preporučivane socijalne distance uvedene zbog suzbijanja širenja COVID-19 sa dva na jedan metar, što bi olakšalo ponovno otvaranje škola, izjavio je vodeći američki imunolog Anthony Fauci.

Zdravstvene vlasti “svakodnevno raspolažu sa sve više podataka i čini se da bi u određenim okolnostima jedan metar udaljenosti bio dovoljan”, istaknuo je savjetnik Bijele kuće za pandemiju.

“Ti se podaci analiziraju i uvjeravam vas da će u razumnom roku zdravstvene vlasti iznijeti preporuke u skladu s informacijama kojima raspolažu”, rekao je Fauci za CNN, prenosi Hina.

Testiranje provedeno u 251 školi

Medicinski centar Beth Israel Deaconess na Univerzitetu Harvard u četvrtak je objavio rezultate istraživanja provedenog u 251 školi u Massachusettsu.

U nekima od njih učenici su poštovali minimalnu međusobnu udaljenost od jednog metra, a u drugima je vrijedilo pravilo udaljenosti od dva metra.

Rezultati su pokazali da nema značajnijih razlika u broju novih slučajeva zaraze zabilježenih između dviju vrsta objekata u kojima su se poštovale različite restriktivne mjere, pod uvjetom da svi obvezno nose zaštitne maske.

U pismu upućenom lokalnim vlastima u februaru, dužnosnici države New York Thomas Putnam i Mark Elledge su upozorili da “najveću prepreku ponovnom potpunom otvaranju škola predstavlja obaveza međusobne fizičke udaljenost od dva metra, s obzirom na to da u školama nema dovoljno prostora ni osoblja”.

Godinu nakon zatvaranja škola, njihovo ponovno otvaranje uveliko varira među različitim američkim saveznim državama, kao i među javnim, privatnim i vjerskim školama.

Vakcinisalo se 60 miliona Amerikanaca

U New Yorku, najvećemu školskom okrugu u zemlji, škole su se počele postupno otvarati u decembru.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vodeća savezna zdravstvena agencija, zalaže se za nastavak održavanja nastave u učionicama za oko 55 miliona učenika javnih škola te smatraju da povratak na nastavu ne bi trebao biti uvjetovan vakcinacijom nastavnika.

Gotovo 69 miliona Amerikanaca do sada je primilo jednu ili obje doze vakcine protiv korona virusa, što je 26,6 posto odrasle populacije.