ETIČKA DILEMA

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da se takozvani Covid-pasoši ne bi trebali koristiti za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge jer vakcine protiv koronavirusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, čelnik WHO-a za hitne slučajeve dr. Michael Ryan rekao je da postoje "stvarna praktična i etička razmatranja" za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija za sada to ne preporučuje, javlja AP.

- Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi - rekao je Ryan. WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 vakcina i da se podaci još uvijek prikupljaju.

Ryan je također primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi zahtijevanje Covid-pasoša moglo omogućiti da se "nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem".

Izvor: Fena