EMA

Evropski medicinski regulator saopćio je u četvrtak da je započeo s razmatranjem vakcine Sputnik V protiv Covida-19 koju je razvio ruski institut Gamaleja za eventualnu upotrebu u regiji.

Komitet humanističke medicine Evropske medicinske agencije (EMA) razmotrit će podatke s proba koje su u toku dok ne bude dovoljno kliničkih podataka za odobrenje, saopćio je regulator.

Sputnik V efikasan je skoro 92 posto u borbi protiv Covid-19, na osnovu razmatranja rezultata kasne faze testiranja objavljenih u medicinskom magazinu Lancet u prošlom mjesecu.

Vakcina u dvije doze koristi dva različita oslabljena virusa obične gripe kako bi razvili stvaranje proteina u ljudskom tijelu za jačanje imunološkog odgovora.

“Stalni pregledi” EMA-e imaju za cilj ubrzati postupak odobrenja uspješne vakcine, omogućujući istraživačima da predaju nalaze u realnom vremenu, čak i prije nego što konačni podaci o ispitivanju budu spremni.

Rusija očekuje od nekoliko evropskih zemalja da odobre Sputnik V u ovom mjesecu, saopćio je čelnik ruskog investicionog fonda.

Evropa je odobrila vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca/Oxford, dok su razmatranja vakcina kompanija CureVac i Novavax već u toku.

Također se očekuje da 11. marta EMA da svoju ocjenu jednodozne vakcine Johnson & Johnson, prenosi Reuters.

Autor: Fena