Regeneron

Eksperimentalni lijek firma Regeneron odobren je za korištenje u kriznim situacijama u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da se koktel antitijela koji je razvila farmaceutska firma Regeneron može koristiti u liječenju protiv COVID-19 kod pacijenata koji ne trebaju kiseonik, a izloženi su visokom riziku od razvijanja teškog oblika bolesti.

Preporuka EMA-e sada se može koristiti kao smjernica u evropskim zemljama za moguće korištenje kombinacije casirivimaba i imdevimaba prije nego lijek bude službeno odobren, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Taj eksperimentalni lijek odobren je za korištenje u kriznim situacijama u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru i dobio ga je bivši američki predsjednik Donald Trump dok je bio bolestan.

Lijek se daje intravenozno, a riječ je o umjetno proizvedenim antitijelima, koja ljudsko tijelo proizvodi kako bi se borilo protiv infekcija.

Blage ili umjerene nuspojave
“Kada je riječ o sigurnosti, većina prijavljenih nuspojava je blaga ili umjerena, no zapažene su reakcije povezane s infuzijom (uključujući alergije reakcije) i treba ih pratiti“, navodi EMA.

Agencija provodi postepenuu ocjenu dokumentacije za taj lijek i ona će biti osnova za njenu preporuku za uvjetno odobrenje lijeka.

Razmatra, također, lijekove s antitijelima koje su razvili Eli Lilly i Celltrion.

Regeneron je u četvrtak objavio da je nezavisna komisija utvrdila da njihov lijek ima “očitu kliničku efikasnost” u smanjenju stopa hospitalizacija i smrtnosti pacijenata.