‘Proporcionalan’ odgovor za napad

U napadu izvedenom po nalogu Joea Bidena poginulo je najmanje 17 proiranskih boraca, tvrde izvori.

Američka vojska izvela je po nalogu predsjednika Joea Bidena zračne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji.

Zračni udar predstavlja odgovor na raketni napad na američke mete u Iraku i bio je ograničenih razmjera, moguće da ne bi došlo do eskalacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Po nalogu predsjednika Bidena, američka vojska ranije večeras izvela je zračne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji”, rekao je portparol Pentagona John Kirby.

On je naveo da će Biden djelovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika.

“U isto vrijeme djelovali smo na određen način s ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i u Iraku”, dodao je Kirby.

Prema Pentagonu, američki avioni izbacili su sedam bombi i pogodili isto toliko meta, uključujući i granični prijelaz preko kojeg se prevozi oružje.

‘Proporcionalan’ odgovor za napad na bazu u Iraku


On je rekao da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kata’ib Hezbollah i Kata’ib Sayyid al-Shuhada.

U izvještajima piše da su napadi izvedeni na zračnu bazu Imam Ali pored Al Bukamala, u blizini granice Sirije i Iraka.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) tvrdi da je u napadu poginulo najmanje 17 boraca.

"U napadu su uništeni kamioni koji su prevozili municiju. Ima mnogo žrtava. Preliminarne procjene govore da je ubijeno najmanje 17 boraca“, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdul Rahman.

Američki napad uslijedio je dvije sedmice nakon što je u napadu na američku bazi u iračkim Erbilu ubijena jedna osoba, a devet ih je ranjeno.

Pentagon tvrdi da je američki vojni odgovor bio "proporcionalan", te da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima.