EFIKASNOST

Izraelsko Ministarstvo zdravstva objavilo je nove podatke o efikasnosti vakcine, prema kojima, nakon druge doze, vakcina BioNTecha i Pfizera u 95,8 posto slučajeva sprečava zarazu od COVID-19, u 98 posto slučajeva sprečava pojavu simptoma kao što su temperatura i poteškoće sa disanjem.

U oko 99 posto slučajeva sprečava razvijanje težih oblika bolesti koji zahtjevaju bolničko liječenje i koji mogu dovesti do smrtnog ishoda. Prethodne analize pokazivale su da je vakcina efikasna 95 odsto.

- Studija daje vrlo jasne početne indikacije da se broj infekcija smanjuje - izjavio je stručnjak za medicinu, Karl Lauterbah za javni servis WDR i smatra da se tako može doći i do kolektivnog imuniteta.

Istraživanja su do sada samo pokazivala u kojoj mjeri vakcina štiti od bolesti, ali ne i da li pomaže u borbi protiv širenja virusa. Ipak, autori izraelske studije pozivaju na oprez u tumačenju rezultata, jer, kako piše njemačka novinska agencija DPA, to bi moglo da dovede do precjenjivanja efekata vakcinacije na širenje infekcija.

Svi koji su preležali zarazu ili oni koji su vakcinisani, i to sedam dana nakon druge doze, mogu da online naruče potvrdu o vakcinaciji. Lični podaci na toj potvrdi dostupni su jednostavno, očitavanjem QR-koda. Vlasnici takve potvrde mogu zatim i da naruče tzv. "zeleni pasoš".

Kompanije Pfizer i BioNTech objavile su da se njihova vakcina može čuvati i na višim temperaturama nego što je to ranije bilo poznato. Čak i kada se čuva na minus 25 do minus 15 stepeni Celzijusovih, vakcina ostaje stabilna. To omogućava upotrebu uobičajenih farmaceutskih zamrzivača i frižidera. Do sada je bilo obavezno da se vakcina čuva na temperaturama između minus 80 i minus 60 stepeni Celzijusovih.

Izvor: Faktor