Studije

Podaci dvije odvojene studije u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuju da je i prva doza vakcine protiv COVID-a 19 efikasna u sprečavanju prenosa bolesti i hospitalizacije.

Podaci dvije odvojene studije provedene u Ujedinjenom Kraljevstvu, jedna u Engleskoj a druga u Škotskoj, pokazuju da su vakcine protiv COVID-a 19 efikasne u sprečavanju prenosa bolesti i hospitalizacije, počevši od prve doze.

Analiza Javnog zdravlja Engleske (PHE) objavljena u ponedjeljak pokazuje da vakcina koju proizvodi Pfizer-BioNTech smanjuje rizik zaraze za više od 70 posto nakon prve doze. Taj rizik se smanjuje za 85 posto nakon druge doze.

“Generalno, vidimo veoma snažan efekat smanjenja bilo koje infekcije, asimptomske ili simptomske”, rekla je direktorica PHE-a Susan Hopkins.

Podaci također pokazuju da je rizik da se vakcinisani koji su se ipak zarazili umru ili završe u bolnici daleko manji.

Hospitalizacija i smrt od virusa je smanjena za više od 75 posto kod onih koji su dobili dozu Pfizerove vakcine, pokazuje studija.

Razlozi za optimizam

U isto vrijeme, studija u Škotskoj pokazuje da su vakcine Pfizer-BioNTecha i Oxforda-AstraZenece dovele do smanjena broja pacijenata primljenih u bolnicu, nakon prve doze.

Studija koju je vodio Univerzitet u Edinburghu otkrila je da četvrtu sedmicu od primanja prve doze Pfizerove vakcine rizik od hospitalizacije je smanjen za 85 posto. Vakcina AstraZenece smanjuje taj rizik do 94 posto.

“Ovi rezultati su ohrabrujući i daju nam razloge da budemo optimistični u budućnosti”, rekao je Aziz Sheikh koji je vodio studiju.

“U svijetu se treba ubrzati davanje prve doze vakcine kako bismo prevazišli ovu groznu bolest”, dodao je.