Izbjeći zatvaranje granica

Njemačka je jednostrano zatvorila granice prema Austriji, a Belgija je produžila zabranu za sva nebitna putovanja do 1. aprila.

Evropska komisija je najavila da će poslati pismo državama članicama da ih upozori da poštuju zajednički dogovorene smjernice o ograničenju putovanja te da zabrana putovanja koje su neke članice uvele nije prihvatljiva.

“Zemlje članice bi trebale snažno obeshrabrivati nebitna putovanja iz tamnocrvenih zona i u njih, ali treba izbjeći zatvaranje granica”, izjavio je glasnogovornik EK-a Christian Wigand, prenosi Hina.

Njemačka je jednostrano zatvorila granice prema Austriji, a Belgija je produžila zabranu za sva nebitna putovanja do 1. aprila.

Wigand je dodao da su sve zemlje članiceEvropske unije podržale prijedlog EK-a o zajedničkom koordiniranom pristupu o ograničenju kretanja u kontekstu borbe protive pandemije korona virusa te da svako nepridržavanje dogovorenog pristupa stvara probleme u pogledu slobode kretanja.

Jednostrani potezi država

Države članice mogu poduzimati mjere za zaustavljanje širenja zaraze, ali te mjere moraju biti proporcionalne i nediskriminatorne za građane EU-a, kazao je Wigand.

Na pitanje jesu li belgijske i njemačke mjere proporcionalne, Wigand je rekao da odgovor na to pitanje nije tako jednostavan.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders u nedjelju je putem Twittera izrazio zabrinutost zbog jednostranih poteza nekih država članica.

“Pratimo situaciju u svim državama članicama i uskoro ćemo im poslati pisma”, tvitao je Reynders.