METEOROLOZI OBJASNILI

Proljeće službeno počinje za šest sedmica. I dok kasna sezona snijega pogađa dijelove Evrope, mnogi sanjaju o toplijem vremenu, a za sve koji su s nestrpljenjem čekali vidjeti kakvo nas vrijeme čeka na proljeće, veliku prognozu pripremili su meteorolozi AccuWeathera.

AccuWeather upozorava da početak proljetne sezone 2021. godine mogao imati neke sličnosti s proljećem 2018, sezonom koja je "Zvijer s Istoka" dovela u dijelove sjeverne Evrope.

Predviđaju da će početkom proljeća ostati aktivna olujna staza, koja je snažne oluje donijela u zapadnu Evropu, a zatim i u južni dio kontinenta tokom zimskih mjeseci.

Očekuje se da će oluje slijediti put preko Francuske, a zatim u Italiju i regiju Balkana, posebno tokom mjeseca marta.

Meteorolozi navode da će ovo biti neuobičajen obrazac za proljeće jer se oluje obično prate dalje prema sjeveru u to doba godine.

- Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali do maja će biti nanesena šteta na jugu - rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako će u regiji i dalje biti velikih padavina.

Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka.

To može povećati rizik od poplava u početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tokom kraja 2020. godine.

Olujni obrazac tokom početka proljeća nastavit će se i na Pirinejskom poluotoku nakon što je već bila burna zima.

Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u najmanje posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i srednjem dijelu Evrope, uključujući prvu “pravu snježnu oluju” za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Evropljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme.

- Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno - poručuje Roys.

Zimska hladnoća zadržavat će se u martu na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske.

Uz hladnoću u kasnoj sezoni, i dalje će se pojavljivati oluje kroz zapadnu Evropu.

Ova kombinacija može omogućiti da u brdima Škotske i čak na jug do Engleske te do viših visina Francuske i Njemačke snijeg pada do marta.

Hladni, pa čak i mokri i snježni uvjeti kroz veći dio proljeća mogu odgoditi sadnju usjeva širom Francuske i Njemačke, ali i usporiti rast pšenice.

Međutim, to se može pokazati korisnim u predviđenim vremenskim obrascima.

- Ako mirovanje završi kasnije, to bi moglo zaštititi biljke od bilo kakvih snažnih hladnih udaraca, čak i u područjima gdje nedostaje snježnog pokrivača kako bi se zaštitile zimske žitarice - rekao je dugogodišnji meteorolog AccuWeathera Jason Nicholls.

U drugom dijelu aprila i maja temperature će se početi penjati preko Irske i Britanskih otoka dok će se olujni trag nastavljati dizati prema sjeveru.

Kako se hladni zrak zadržava u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća.

Do druge polovine proljeća, trag oluje kroz Evropu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde padavina.

Blagi zrak također će pratiti olujne uroke širom sjevernih dijelova Evrope. To će donijeti manje pojava snijega na nižim kotama, prognozira AccuWeather.

Izvor: Faktor/AccuWeather