Sprečavanje unošenja mutiranih sojeva

Cilj ovih mjera je sprečavanje unošenja mutiranih sojeva virusa u Njemačku, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu.

Njemačka u nedjelju zatvara granice s Austrijom i Češkom, zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva korona virusa, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu.

“Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je donio odluku da, pored kontrola granica prema Austriji, koje postoje od izbjegličke krize, i na graničnim prelazima prema Češkoj uvede privremene kontrole“, saopćilo je Ministarstvo, prenosi Hina.

Cilj ovih mjera je sprečavanje unošenja mutiranih sojeva virusa u Njemačku, navodi se u saopćenju.

Iz tih područja je zabranjen ulazak u Njemačku, s izuzetkom njemačkih državljana i stranaca sa stalnim boravištem u Njemačkoj.

Seehofer je ranije od savezne vlade zatražio da pogranična područja u Češkoj i austrijsku pokrajinu Tirol proglasi područjima s mutiranim virusima, kako bi se, kao i u slučaju Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila, mogla uvesti zabrana ulaska u Njemačku.

Preporuke da se ne putuje u Tirol

Vlada u Pragu je najavila da će od petka izolirati pogranična područja oko gradova Cheb, Sokolov i Trutnov.

Austrijska Vlada je početkom sedmice Tirol proglasila područjem u koje se ne preporučuje putovanje.

Političari u Bavarskoj već nekoliko dana kritiziraju popuštanje mjera koje je u Austriji na snazi od ponedjeljka, strahujući da bi to moglo negativno utjecati na pozitivan epidemiološki razvoj situacije u Bavarskoj.

Savezne i pokrajinske vlasti u srijedu su produžile stroge mjere zatvaranja u Njemačkoj do 7. marta.